Livsstil

Cilla Eriksson trampar genom USA mot trafficking

Cilla Eriksson ska cykla genom hela USA för att samla in pengar till offer för sexhandeln. En resa som började tre dagar efter hennes dop. ”Gud, hallå, jag har varit kristen i tre dagar och det första Du gör är att skicka iväg mig på en missionsresa till USA”, säger hon.

300 mil på cykel, ungefär tio varv runt Vättern, ska avverkas på sju veckor. För den otränade innebär det värk och plåga. Men för Cilla Eriksson är det ett behagligt slut på en mycket längre resa.

När hon svarar i telefonen förstår man att hon inte behöver lägga sig i hårdträning för denna cykelstrapats.

– Jag är ute och åker rullskidor, kan du ringa lite senare, säger hon.

Drygt två timmar senare har hon kommit ut ur duschen.

– Det är som att borsta tänderna för mig, säger hon sedan om träningspasset.

Cilla Eriksson är van vid att träna hårt. Hon har gått skidgymnasiet och tävlar i triathlon och cykel. Inte för att hon satsar på fina titlar eller så, utan det är "på en bra nivå", som hon säger själv.

Nu vill hon använda sin talang till något positivt. Det handlar om att hjälpa traffickingoffer, och idén till cykelturen kom tre dagar efter att hon låtit döpa sig i Lugnetkyrkan i Falun.

– Några dagar senare vaknade jag upp och bara kände att jag ska gör det här, berättar Cilla Eriksson.

Till en början ifrågasatte hon hela projektet, men allting bara växte och växte. Bitar föll på plats och till slut hade hon ingenting att sätta emot.

Cilla Eriksson är inte uppvuxen i ett kristet hem, och det var när hon flyttade till Falun för cirka ett år sedan som hon började fundera på livets mening.

– Det mesta kändes bra. Men jag tänkte också att det måste finnas något mer, det måste finnas något bättre, berättar hon.

Så hon vände sig till Gud och frågade om Han fanns. Cilla Eriksson berättar sedan om en händelse som egentligen inte kan beskrivas med ord. Men det var någonting mäktigt som hände.

– Jag kände att en kväll, då sätter sig Gud bredvid mig i soffan i mitt vardagsrum. Det var en sådan stark känsla, och den är väldigt svår att beskriva, säger hon.

Efter det tog hon kontakt med Lugnetkyrkan och anmälde sig till en Alphakurs.

Det slutade med att hon lät döpa sig, och sedan i maj är hon kristen.

– Innan dopet bad jag till Gud att jag ville bli använd, att mina talanger skulle kunna hjälpa andra, berättar Cilla Eriksson.

Tre dagar senare föddes idén om att cykla genom USA för att samla in pengar som ska hjälpa traffickingoffer.

Dagen når henne precis innan hon ska iväg till Cypern, där Evangeliska Frikyrkan ska bygga upp ett hem för traffickingoffer. Pengarna som Cilla Eriksson samlar in ska gå till att bygga upp verksamheten.

Den 11 augusti nästa år inleds hennes cykelresa genom USA. Resan börjar i Vancouver, Kanada, och går till Tijuana i Mexiko. Längs vägen ska hon stanna till på en del jippon för att samla in pengar och informera om projektet.

Hon ska besöka hem för traffickingoffer och ett flertal kyrkor längs vägen. Redan nu är rutten planerad i detalj och cyklingen verkar vara Cillas minsta bekymmer.

– När jag sätter mig på cykeln i Vancouver, då är det bara slutspurten kvar. Cykla är som semester. Det är det kommande året som jag känner kommer att ta kraft från mig.

För innan hon sätter sig på sadeln och cyklar så håller hon på med ett digert förarbete i Sverige.

– Just nu är det mycket fokus på att nå ut i media.

Att få publicitet i tv, radio och tidningar är ett sätt att fånga in sponsorer och få till föreläsningar. Ju mer publicitet, desto lättare är det att komma ut och berätta, desto smidigare blir det att få in pengar, lyder resonemanget.

En viktig kugge i maskineriet är Evangeliska frikyrkan, och Cilla Eriksson hoppas få göra en liten församlingsturné i Sverige där hon får tillfälle att berätta om sitt cykelprojekt.

Hon vill också inspirera kristna att våga följa Guds röst.

– För jag tror att alla inte vågar göra det, säger hon och berättar om sina tankar.

Hon förklarar att hon tror att Gud ofta lagt ned drömmar och visioner inne i en människa, men att många är rädda för att misslyckas och begränsar sig själva.

Själv uppmanar hon folk att tro på sin förmåga och att våga ta klivet utanför trygghetszonen.

– Jag hoppas att mina vingar växer längs vägen, säger Cilla om projektet.

Fler artiklar för dig