Livsstil

Samfundsordföranden: Ateismen har lidit skeppsbrott

Stefan Swärd, filosofie doktor i statskunskap omvärldsanalytiker och dessutom ordförande i Evangeliska frikyrkan reagerar med intresse på utmaningen från Pockettidningen R. Men han gör sin egen analys:

– Många har vuxit upp i ett Sverige där ateismen har varit statsreligion, säger han. Men ateismen har lidit skeppsbrott.

Stefan Swärd menar att ateismen varit varit nära sammankopplad med både politiken och näringslivet och format samhällsbygget.

– Ateismen har varit den stora statsreligionen och Gud har varit borta från allt säger Swärd, samtidigt som han konstaterar att hela det systemet ser ut att ha klappat ihop.

Pockettidningens artiklar är bara ett exempel på det.

– Människan klarar sig inte utan Gud i slutändan, det kan vi konstatera även inför det vi gått igenom de senaste veckorna.

– Varför har inga gått till ateistföreningarna, undrar Stefan Swärd, retoriskt.

– Därför att man får inga svar där, fortsätter han.

Ett postsekulärt samhälle

Han menar att vi nu är på väg in i det postsekulära samhället, att bollen i mycket ligger hos de kristna själva och att kyrkorna måste göra “kristendomen relevant”– Kristendomen måste kopplas ihop med arbetsfrågor och arbetsmarknad, med näringsliv och bostadspolitik. Det handlar om att leva ut det kristna budskapet i vardagsfrågorna.

Så tar han Gamla testamentet i Bibeln till hjälp.

– I den gamla judiska kulturen skilde man aldrig på Gud, bostad, försörjning, jordbruk eller familjeliv. Allt hängde ihop som en helhet. Vi orkar inte bara be och sjunga lovsånger. Vi måste hjälpa människor att leva sina vardagliga liv. I Stockholm är inte minst bostad och utbildning viktiga frågor för kyrkan. Här måste kristna krypa fram ur sina hålor och delta i samhällsdebatten.

Fler artiklar för dig