Livsstil

Laila Dahl om alla sina kärlekar

Hur ska man som småbarnsmamma hinna med kärleken till barnen, mannen, Gud och sig själv? Sångerskan Laila Dahl har inte alla svaren, men diskuterar gärna frågorna. – Att bli förälder kan liknas vid en livskris, säger hon.

Det har varit tyst om sångerskan från Lycksele ett tag. Inte för att hon varit sysslolös. Tvärtom har hon haft fullt upp med att få två barn, renovera ett sekelskifteshus, studera till samtalsterapeut, skriva lite låtar (en barnmusikal till dotterns skola som exempel) och däremellan håller hon föredrag om hur hon hinner med alla sina kärlekar.Kanske verkar det väl mastigt, men dystert nog ser det ut på liknande sätt för många småbarnsföräldrar i dag.

– Vi vill vara  perfekta  mammor, perfekta hustrur, göra  perfekta karriärer, vara  perfekta vänner och ta hand om oss själva. Och det är väl okej. Men inte allt på samma gång, utan i så fall sett över en livstid, säger Laila Dahl.

Hitta andningshål

I köket i sekelskiftesvillan i Huddinge, som är som hämtat ur en inredningstidning, luktar det gott av nykokt kaffe och saffransbröd.

– Du tror väl inte att jag bakat det själv, säger hon och ler.

Nej, att baka saffranskaka är inget som Laila Dahl prioriterar. Inte heller att kratta gräsmattan eller ta in pelargonerna från verandan. Och villan har tagit tid att renovera.

– Det gäller att bestämma sig för vad som är viktigt när man har många saker som ska hinnas med. Och att hitta andningshål, säger hon.

Ett av de stora problemen som kvinnor och män har i dag är känslan av otillräcklighet. Hur det var i det egna hemmet under uppväxten sätter ofta standarden när man blir vuxen själv. Talade man inte med varandra i barndomshemmet, blir man lätt en ensam ö i sin egen familj.

– I mina föräldrars generation tror jag att det var vanligt att man inte talade så mycket. Men jag kände mig ändå prioriterad. Mamma var alltid hemma när vi barn kom hem från skolan.

Förändra sitt liv

En del familjer väljer att göra drastiska förändringar i sina liv för att hinna med barnen. Bor man i en storstad väljer man att lämna den för att flytta ut på landet för att därmed få lägre kostnader och kunna vara hemma mer tillsammans.

Men det går att förändra sitt liv med mycket små medel, och ta av den tid som finns, menar Laila Dahl.

– Om man ser mycket på tv, till exempel, kanske man ska införa tv-fria kvällar och bara umgås. Har man inte sett sina barn på hela dan, kanske man kan se Bolibompa tillsammans med dem och stryka dem på ryggen. Det är också närhet.

En sak som tar väldigt mycket tid i familjer i dag är barnens aktiviteter. Det är inte ovanligt att barnen har tre aktiviteter var och att veckan är fullbokad med träningar och matcher.

– Det finns en övertro på aktiviteter för barnen. Om man känner att man inte hinner med bör man rensa i kalendern och låta barnen välja en aktivitet var i stället. Många skilsmässor äger rum när barnen är mellan noll och två år gamla. Den främsta anledningen är att föräldrarna inte kan kommunicera och att de inte söker hjälp i tid.

– Jan och jag har infört dagar då vi stämmer av vad vi gör bra och vad vi borde förändra och göra bättre.

För att få egen tid, utan barnen, brukar Laila och hennes man Jan Höglund ta hjälp av en familj som är i samma situation som de själva. Ena veckan sover deras barn över hos dem och nästa vecka byter de.

– I somras var det så ett tag att vi antingen hade fyra barn eller inga alls. Det var väldigt skönt. En dag satt Jan och jag bara i varsin solstol i solen och läste, säger Laila Dahl.I synnerhet mammor är dåliga på att prioritera sig själva. Ändå är det oerhört viktigt att hon får egen tid för att fylla på för att allt runtomkring ska fungera.

– När man ska flyga säger flygvärdinnan alltid när hon visar var syrgasmaskerna finns, att man ska sätta fast sin egen syrgasmask innan man hjälper barnen.

– Första gången blev jag alldeles chockad. Men när jag har funderat över det så är det ju helt naturligt. Om jag inte får syre eller andrum, kan jag inte hjälpa barnen heller.

Vill vara i fred ibland

I början stängde Laila bara in sig i ett rum för att få vara i fred. Nu brukar Jan ta barnen någon lördagsmorgon varannan månad till badhuset. Då bjuder Laila hem sina väninnor på frukost.

– Men det är viktigt att man tar små andrum hela tiden. Då behöver det inte bli så akut att man bara plötsligt måste iväg en dag, vilket kan vara svårare att ordna, säger hon.Det är inte alltid man tycker att det finns tid för andakt eller koncentrerad bön. Men sedan Laila fick barn har hon mer påtagligt upptäckt att Gud verkligen finns med i vardagen.

– När jag fick mitt första barn upplevde jag att Gud var med i  allt. Närvarande hela tiden. Det finns inget som är så meningsfullt som att ta hand om sina barn. De är en gåva från Gud, säger hon.

Fler artiklar för dig