Livsstil

”Hockey är inte det viktigaste i livet”

NHL-stjärnor, världsmästare och OS-medaljörer. De har en sak gemensamt – de åker på kristna idrottsläger. Tillsammans med över 1 300 ungdomar. – Fler än 100 har blivit frälsta. Det går inte att beskriva den glädje vi känner, säger förre hockeyproffset Paul Kobylarz, ansvarig för Sport for Lifes idrottsläger.

SKILLINGARYD. Det är nio år sedan Sport for Life hade sitt första idrottsläger, en hockeyvecka i småländska Skillingaryd med 50 killar.

I sommar har de haft sju kristna idrottsläger, med sammanlagt 1 300 deltagare.

Bakom Sport for Life står Paul Kobylarz, som kom till Sverige som hockeyspelare för 13 år sedan efter en proffskarriär ibland annat NHL-laget New Jersey Devils organisation.

Nu är han missionär på heltid – i sportvärlden. Han har bland annat deltagit som idrottspastor i ett tiotal OS- och VM-turneringar de senaste åren.

Världens bästa spelare

Paul Kobylarz är överlycklig efter sommarens läger.

– Änglarna jublar i himlen, säger han.

Sport for Life arbetar nu för fullt med att slussa in de 100 ungdomar som bestämt sig för att bli kristna i församlingarna på de orter de bor.

Ett hundratal instruktörer och ledare har arbetat med sommarens läger. Många av dem är, eller har varit, i världstoppen i sin idrott.

Mest känd är kanske NHL-stjärnan Markus Näslund, som i år kom tvåa i poängligan, den bästa placeringen av en svensk någonsin. Han utsågs också till ligans bäste vänsterforward.

Inspirerade deltagare

Innebandyspelaren Johan Andersson utsågs i VM senast till världens bäste spelare och Martin Olofsson tillhör också värdseliten.

Brottaren Thomas Johansson tillhörde världstoppen i många år och brottaren Sören Claeson tog OS-brons i Los Angeles 1984.

Och Malmö FF:s skyttekung Peter Ijeh är just nu Sveriges hetaste fotbollsspelare.

– Jag vet ju själv hur man lyssnade på stjärnorna när man var liten, säger Andreas Karlsson, NHL-proffs i Atlanta Trashers.

– Det är kul att se ungdomarna, hur inspirerade de är.

Fler artiklar för dig