Ledare

Varför är det bara de kristnas läktarbråk som skildras?

Chefredaktören har ordet: När medier bara skildrar läktarbråken förstärks stereotyper

Ett besök på vikingamuseet med sonen gav mig tillfälle att fundera på vad jag själv minns från historieböckerna om denna sista delen av järnåldern: plundring, krig, våld och död dyker upp som en första sinnebild. Efter att ha vandrat runt bland svärd, hjälmar, gröt och drakbåtar lyssnar vi till en guide som dock vill nyansera bilden av vikingarna. De var också uthålliga, ivriga upptäckare och kvinnan stod högre i rang än på många andra platser vid den tiden.

Den mörka bilden av blodtörstiga och plundrande vikingar beror delvis på att vi i Skandinavien på den tiden hade ett skralt skriftspråk medan samtida andra stormakter var mer utvecklade. Berättelsen om vikingarna blev därmed nedtecknad främst av deras fiender.

Det är en påminnelse till oss i dag om att vi måste ta in många källor när vi läser historien men också en anmodan om en mångfald av nedtecknare med olika perspektiv oavsett om vi talar om dåtida- eller nutida historia.

Massmedier och dagstidningar är en viktig del när den kunskapstörstige vill förstå samtiden eller göra sig en bild av den moderna historien. Den bild som ges av religion och tro nu blir viktig. En del forskning visar att svensk dagspress ofta rapporterar om religion som något negativt. Katoliken porträtteras inte allt för sällan i samband med övergreppsskandaler, muslimen med terrordåd och den frikyrklige avbildas som homofob för att nämna några hårt dragna exempel. Förenklingar som bidrar till att stereotyper upprätthålls.

Religionens vardag är underbevakad medan troendes “läktarbråk” betonas oproportionerligt.

—  Felicia Ferreira

När skäl finns ska medier rapportera även om det som riskerar ge en negativ bild av troende, men detta är undantagen som i dag i alltför hög utsträckning görs till regel. Många gånger saknas allsidigheten.

Vi får i medier följa sportens vardag där läktarbråken är skandalösa undantag. Men religionens vardag är underbevakad medan troendes ”läktarbråk” betonas oproportionerligt. Många gånger stavas det okunnighet, vilket glädjande nog kan botas genom mer kunskap.

Några färska exempel ur Dagens bevakning visar dock andra perspektiv: Den kristna fredsrörelsen Pax som bidragit till att oljebolaget Lundin Oil nu står inför rätta för folkrättsbrott, succén för biofilmen om Jesusrörelsen, bevakning av den brutala förföljelsen av kristna i Pakistan eller Heart of evangelism, en av många svenska kristna organisationer som med tron som drivkraft outtröttligt gör sociala insatser för samhällets utsatta.

Med denna tidnings grundares ord kan vi säga att vi är ”ute i den offentliga dagsstriden” med tro och sanningslidelse som drivkraft för att nedteckna historia och bidra till både medial och historisk mångfald. För att redan i dag – och i framtidens museum – ge en rättvisande bild av trons omistliga bidrag till samhället.

Fler artiklar för dig