Kolumnen

Kristen tro och företagande kan berika varandra

Återkommande lyfts en kristen syn på medmänsklighet, förlåtelse och tjänande fram av företagsledare, skriver Lars Adaktusson.

I den massiva medierapporteringen om det amerikanska presidentvalet har även religionens roll diskuterats och analyserats. Det är uppenbart att USA, med världens största kristna befolkning, i större utsträckning än andra västländer är påverkat av kristen tro och kristendom.

Det gäller samhällsutvecklingen kopplad till politiska institutioner och processer, men även företagande och näringsliv. Sedan länge är andliga och etiska dimensioner en integrerad del av amerikanska ledarskapsutbildningar, inte sällan utifrån den forskning som handlar om ledarskap, andlighet och religion (management, spirituality and religion), förkortad MSR.

Utgångspunkt i MSR-forskningen är att varje individ bär med sig grundläggande värderingar som inte lämnas utanför arbetsplatsen, utan i hög grad präglar arbetet och dess utmaningar. I det perspektivet anses kristen tro och människosyn, i skiftande företag och affärsverksamheter, bidra till etisk medvetenhet, personlig reflektion och långsiktig hållbarhet.

Kristendomen utgör grund för deras etiska kompass.

—  Lars Adaktusson

Att andliga och religiösa värderingar även i vårt land kan integreras i ledarskap och organisationsteorier framgår av intervjuer med tjugo företagsledare i boken Vad tror direktörer på (Ekerlids förlag). Åtskilliga av de intervjuade framhåller i boken, som kom ut 2021, att kristendomen utgör grund för deras etiska kompass, liksom för synen på ansvarstagande och ledarskap.

Tänkvärt är hur återkommande en kristen syn på medmänsklighet, förlåtelse och tjänande (servant leadership) lyfts fram av företagsledarna. En verkställande direktör säger: ”Kristendomen lär oss att det finns en högre moralisk ordning och som ledare har vi ett ansvar att inte bara skapa vinst, utan att göra gott för samhället. Att behandla andra som man själv vill bli behandlad, är något jag alltid bär med mig.”

Bokens författare, Mats Hallvarsson, är mångårig affärsjournalist men även grundare av ett framgångsrikt konsultföretag med 450 anställda. Att den angelägna bok han skrivit inte uppmärksammats i större utsträckning är beklagligt. Främst därför att betydelsen av kristen tro och människosyn ständigt behöver lyftas fram och bekräftas.

Det kan, i en globaliserad och starkt konkurrensutsatt tillvaro, exempelvis gälla synen på förlåtelse och barmhärtighet. En av företagsledarna säger: ”Förlåtelse är en kraftfull princip. Det handlar inte bara om att låta saker passera, utan om att skapa en kultur där människor kan växa efter att ha begått misstag”.

Så kan kristen tro och företagande inte bara samexistera, utan även ömsesidigt berika varandra. Detta oavsett om det handlar om USA eller det mest sekulariserade och individualistiska landet i världen.

Fler artiklar för dig