Kolumnen

Angiverilagen försvagar samhällets sociala tillit

Lyssna nu på lärare, vårdpersonal och skrinlägg hela idén om informationsplikt, skriver Elisabeth Sandlund.

Nu är det bara några veckor kvar tills utredningen om utformningen av informationsplikten för offentligt anställda ska presenteras. Oron ökar bland vårdpersonal, lärare, socialarbetare, bibliotekarier och andra som är direkt berörda av det som uttryckt på ren svenska är en angiverilag – en skyldighet att larma polisen och/eller Migrationsverket om eleven i skolan, patienten på vårdcentralen eller låntagaren på biblioteket kan misstänkas vistas i Sverige utan tillstånd.

Även om den nya lagen, en av utfästelserna i Tidöavtalet, endast omfattar personer som får sin lön av stat eller kommun berörs också andra. Svenska kyrkans kyrkomöte antog för ett år sedan ett uttalande mot den tilltänkta lagen, både därför att den är människofientlig och därför att den påverkar arbetssituationen även för kyrkans folk. För vad händer om diakonen ger en hjälpsökande stöd i kontakten med sociala myndigheter och det visar sig att socialsekreteraren kastar sig på telefonen och ringer polisen?

En av utredarens uppdrag är att föreslå eventuella undantag från lagen. Och lyssnar man till de fackliga organisationerna på det offentliga området önskar alla yrkesgrupper bli undantagna. Organisationen Sveriges lärare har gått så långt som att man utlovat juridiskt stöd till medlemmar som råkar illa ut när de följer sina etiska principer.

Tidöpartierna uppenbarligen inte fått med sig hela befolkningen på noterna

—  Elisabeth Sandlund

Motståndet mot angiverilagen är först och främst uppmuntrande. Trots en aldrig sinande uppfinningsrikedom när det gäller att minimera migrationen och maximera frivilligt och ofrivilligt återvändande har Tidöpartierna uppenbarligen inte fått med sig hela befolkningen på noterna. Det ger hopp för framtiden.

Men motståndet är också oroväckande. Civil olydnad är i och för sig en nödvändig ingrediens i ett demokratiskt samhälle. Normalt utövas den av enstaka individer, som är beredda att betala det pris den medför. Att hela yrkesgrupper kollektivt gör uppror och vägrar att följa lagen är något annat. Vad gör det med det allmänna rättsmedvetandet? Med förtroendet för statsmakten? Med det kitt som håller samman det svenska samhällsbygget?

Genomförs förslaget försvagas en av våra viktigaste grundbultar – vår sociala tillit. Det drabbar oss alla, slog SKR:s direktor för teologi, Jan Eckerman, fast när han deltog i manifestationen mot angiverilagen nyligen. Och, betonade han, skuggsamhället kommer att förstärkas.

Det finns bara en lösning. Alldeles oavsett vad utredningen lyckas konstruera för lösningar måste uppmaningen till regeringen bli: Lyssna på lärarna, vårdpersonalen, socialarbetarna, bibliotekarierna, kyrkorna. Skrinlägg hela idén! Nu är det nog med plågsamma människoförsök.

Fler artiklar för dig