Ord och ords betydelse är viktiga. Inte bara för skribenter som har dem som verktyg utan för alla som läser, lyssnar och talar. Att ett ords betydelse förskjuts över tid är inte ovanligt. Ibland går det så långt att man kan påstå att ordet har blivit kidnappat.
Ta ordet ”frälsare” till exempel. Var dyker det i våra dagar upp på en nyhetssajt eller i en dagstidning? På sportsidorna, förstås, där den nye tränaren eller just inköpte spelaren ”frälste” laget. Det är inget en kristen behöver reta upp sig till raseri över – ordet används ju ändå i en positiv bemärkelse. Men icke desto mindre är det viktigt att fortsätta att använda ordet om den som är Frälsaren med stort F.
[ Debatt | Micael Grenholm: Hur kan kristna stödja Trump trots att han är tydligt antidemokratisk? ]
Det är värre med ett annat ord som vart fjärde år, när det hålls presidentval i USA; numera blir högaktuellt – evangelikal. Här är det befogat att tala om en kidnappning, utförd av allt annat än goda krafter. Säg att du är evangelikal i ett sällskap där kunskapen om det kristna språkets finlir är begränsad och risken är överhängande att du omedelbart blir stämplad som Trumpanhängare.
Nej, att sluta använda evangelikal är fel väg att gå.
— Elisabeth Sandlund
Är det så illa att man som kristen i Sverige inte längre kan definiera sig som evangelikal? Måste vi hitta en annan beteckning för " en protestantisk riktning med orientering mot väckelserörelserna. Här betonas Bibelns auktoritet och tillförlitlighet, personlig omvändelse och ett fokus på att övertyga andra genom att vittna om sin tro.” (Så skrev Dagen 2019 i ett försök till definition i samband med att EFK övervägde att stryka benämningen, just för att slippa förknippas med den sittande presidenten i USA.)
Nej, att sluta använda evangelikal är fel väg att gå. Att försöka fylla ordet med dess rätta och positiva innehåll innebär förvisso en rejäl uppförsbacke. En faktor som är värd att lyfta fram är att de Trumpanhängare som kallar sig evangelikaler i stor utsträckning är självutnämnda sådana. Skrapar man på ytan visar det sig att många av dem är allt annat än flitiga kyrkobesökare och kanske inte ens delar uppfattningen att Bibeln är Guds ord. En annan poäng är att det visserligen finns evangelikala pastorer och församlingar i USA som stöder Trump – men också många som tar avstånd från honom som person och från hans politik.
Det tyngsta argumentet handlar om vad den världsvida evangelikala rörelsen står för. Lausannerörelsen har ju nyligen avslutat sin fjärde stora samling, denna gång i Sydkorea. Återigen betonades där kännetecken som Trump och hans vänner rynkar på nästan åt – sådant som kampen för social rättvisa och miljöengagemang.
Så evangelikaler i alla samfund – låt oss förena oss och räta på ryggarna. Att vara evangelikal är inget att skämmas över, tvärtom.
[ Steven Crosson: Blir Trump president riskerar hotnivån mot Sverige att öka ]