I augusti 2014 intog den sunnimuslimska terrorsekten IS områdena kring Nineveslätten i norra Irak. Med föresatsen att förvandla såväl Irak som delar av Syrien till ett nytt kalifat, kunde tungt beväpnade terrorister lägga under sig ett område lika stort som Frankrike.
De militära framgångarna föregicks av närmast ofattbart brutala härjningar, med avrättningar, systematiska våldtäkter och etnisk rensning som följd. Ondskan i dess renaste form firade triumfer, ”otrogna” som kristna och yazidiska ursprungsbefolkningar utsattes för folkmord.
Tio år senare finns mycket att lära av lidandet och det oerhörda som skedde. Att det krävdes en internationell USA-ledd koalition, bestående av ett 60-tal länder, för att militärt besegra islamismen är talande. Liksom den muslimska extremismens förmåga att överleva och växa.
Efter att IS besegrats och ockuperade områden befriats har de iranska ayatollornas inflytande i Irak vuxit i oroväckande omfattning. Såväl militärt som politiskt har regimen i Teheran kopplat greppet över grannlandet, uppenbarligen i syfte att exportera shiaislam och den islamiska republikens egen gudsstat.
Det senaste exemplet på iransk påverkan är ett lagförslag som ska stärka prästerskapets inflytande i familjefrågor och försvaga kvinnors rättigheter. Genom den nya lagstiftningen vill de Iranallierade partier som dominerar irakisk politik bland annat göra det tillåtet för män att gifta sig med flickor så unga som nio år.
Förekomsten av barnäktenskap är redan idag ett omfattande problem.
— Lars Adaktusson
Trots att Irak sedan 1950-talet haft en juridisk 18-årsgräns för giftermål visar verkligheten att förekomsten av barnäktenskap redan i dag är ett omfattande problem. Enligt FN:s barnrättsorganisation är en tredjedel av Iraks flickor gifta före 18 års ålder, sju procent av flickorna gifts bort innan de fyllt 15 år.
Tillskyndarna av denna form av sexuellt utnyttjande hävdar att barnäktenskap är ett sätt att värna rätten att få utöva sin muslimska tro och stå emot västländernas ”illvilliga agenda”. Av det skälet ligger det nya lagförslaget, som i ett tidigare skede drogs tillbaka, nu åter på parlamentets bord.
Med detta växer oron och kritiken. Amnesty International och Human Rights Watch varnar för en allvarlig tillbakagång vad gäller flickors och kvinnors rättigheter och anser att lagförslaget borde stoppas. Irakiska kvinnoorganisationer beskriver förslaget som ett sätt att ”legalisera våldtäkt mot barn”.
Oavsett utgång i det irakiska parlamentet är den iranska regimens inflytande fördärvligt. Den frihet och demokratiska utveckling som det irakiska folket så väl förtjänar, är oförenlig med islamistiska villfarelser, sharialagstiftning och direkt primitiva sedvänjor.
[ Lars Adaktusson: Hamasledaren var ansvarig för terrorattacken mot Israel ]