Kolumnen

Politiskt motiverade anklagelser mot Lewi Pethrus

För att med trovärdighet hävda att Lewi Pethrus i hemlighet bar på antisemitiska föreställningar och nazistsympatier krävs mer än en handfull böcker i ett privat bibliotek med 6 000 titlar, skriver Lars Adaktusson.

Vad är ett helt livsverk mot Mein Kampf i bokhyllan? Tanken slår mig när jag i Aftonbladet ser rubriken; ”KD-grundarens hus fyllt av nazipropaganda”. Att påståendet i sig inte har med sanningen att göra förstår var och en som genom åren följt Lewi Pethrus liv och gärning. Icke desto mindre har den genomgång av pingstledarens bibliotek, som beskrivs i artikeln, fått stort medialt utrymme.

Att artikelförfattarna, Tomas Poletti Lundström och Markus Lundström, söker uppmärksamhet för ett gemensamt forskningsprojekt är uppenbart. Lika uppenbart är det att innehållet i deras artikel brister i slutledning och inte håller som underlag för de slutsatser som dras.

För att med trovärdighet hävda att Lewi Pethrus i hemlighet bar på antisemitiska föreställningar och nazistsympatier krävs mer än en handfull böcker i ett privat bibliotek med 6 000 titlar. Inte heller duger det med lösryckta citat, snarare kopplade till rådande tidsanda än ideologisk övertygelse.

Att offentligt anklaga någon för nazistsympatier och antisemitism är att ta på sig ett betydande ansvar.

—  Lars Adaktusson

Ska kyrkoledaren Lewi Pethrus granskas, vilket kan vara både rimligt och angeläget, måste det ske utifrån ett sammanhållet perspektiv.

Under åtskilliga år och i omvälvande tider var Pethrus förgrundsgestalt i en dynamisk kristen folkrörelse. I drivkraften bakom detta, liksom i grundandet av tidningar, folkhögskolor, missbruksvård och ett politiskt parti, finns svaret på frågan vem pingstledaren var.

I ett inlägg på Facebook påpekar Marcus Jonsson, ordförande i Solna pingstförsamling och välkänd kristdemokrat, att den gemensamma nämnaren och den övergripande ambitionen för Lewi Pethrus skilda initiativ var att ”sprida evangelium”. Hans värderingar och människosyn beskriver Jonsson som ”raka motsatsen till nationalsocialismens”.

Liknande resonemang förs av Ivar Lundgren, legendarisk Dagenredaktör och författare till böcker som Ny pingst och Lewi Pethrus i närbild. Om antisemitismanklagelserna mot Pethrus säger Lundgren: ”Under alla de år jag arbetade med honom såg jag aldrig minsta tecken på antisemitism. Aldrig någonsin”.

Att offentligt anklaga någon för nazistsympatier och antisemitism är att ta på sig ett betydande ansvar. När anklagelserna trycks i Aftonbladet, som under andra världskriget var både tyskvänlig och pro-nazistisk, blir det en ödets ironi. Samtidigt är det på Aftonbladets kultursida som Tomas Poletti Lundström även tidigare valt att publicera sig.

Bland annat har det då handlat om kritik mot Kristdemokraterna och det han kallar partiets ”högerradikalisering”. Med andra ord politiskt motiverade angrepp, som i sig tydliggör varför Pethrus påstådda nazistsympatier nu inte primärt smetas på pingströrelsen, utan på Kristdemokraternas partiledare.

Fler artiklar för dig