Kolumnen

Timbros Kopsch uppfyller kriterierna för en blind höna

Nej, S:ta Clara kommer inte att bli nattklubb, skriver Elisabeth Sandlund.

En gång för länge sedan var det en person, vars namn jag inte kommer att nämna, som flera år i efterhand förklarade att hen var arg på mig därför att jag i en text hade kallat hen ”en blind höna”. Framtiden får utvisa om tankesmedjan Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch kommer att hysa samma agg mot mig. Hans inlägg på sajten X på självaste Kristi himmelsfärdsdagen är nämligen ett lysande belägg för tesen att också en blind höna understundom hittar ett korn.

Kopsch käcka idé är att S:ta Clara kyrka, i centrala Stockholm mellan Centralstationen och Sergels torg, borde byggas om till nattklubb, eftersom den ”i dag är helt tom på folk”. Där har han, som mängder av kommentarer både på X och i andra sociala medier påpekat, tokfel. (För Timbros skull får man hoppas att han har mer på fötterna när han uttalar sig på det ekonomiska området.)

S:ta Clara råkar vara den kyrka där jag har mitt andliga hem så jag kan intyga att det är en kyrka som sjuder av liv alla veckans dagar med matutdelning till hemlösa och andra tilltufsade, gemensam bön flera gånger om dagen, mässor, samtal och mycket annat. Det fanns en tid för så där 50–60 år sedan, då bostadshusen runt kyrkan revs och befolkningen förvisades till förorterna, när Kopsch uttalande hade varit korrekt. Det var då som Stockholmsbiskopen Ingmar Ström, känd för utmanande tankar på många områden, enligt legenden funderade på om inte kyrkan kunde byggas om till simhall.

Jag kan intyga att det är en kyrka som sjuder av liv.

—  Elisabeth Sandlund

Kopsch fyller alltså kriterierna för en blind höna. Men han har ändå hittat ett ganska fett korn, om än inte det han trodde. Som Svenska kyrkans biskopar lyft fram i en samordnad kampanj är fastighetsfrågan ett reellt bekymmer. Fantastiska kyrkobyggnader runt om i landet måste hållas i gott skick, inte bara som gudstjänstlokaler utan också därför att de har ett stort kulturhistoriskt värde. Staten, i form av Riksantikvarieämbetet, ställer krav som ibland försvårar anpassning till samtidens behov.

Den statliga ersättningen har stått och stampat på samma nivå sedan år 2010. Även om den förhoppningsvis räknas upp i statsbudgeten i höst förslår den inte. Och med krympande medlemsantal och därmed minskade intäkter växer bekymren.

Nej, S:ta Clara kommer inte att bli nattklubb. Men det är inte orimligt att tänka sig att Svenska kyrkan måste gå i den engelska systerkyrkans fotspår och sälja också klassiska kyrkobyggnader som byggs om för andra verksamheter. Andra samfund i Sverige har redan vandrat långt på den vägen, tänk på Elimkyrkan på Östermalm i Stockholm som nu är exklusiv klubb för de riktigt rika.

Detta är en diskussion som måste föras seriöst innan fastighetsförvaltningen suger musten ur Svenska kyrkan och förtar kraften i att vara det bygge av levande stenar som den är avsedd till.

Ps. Till Fredrik Kopsch heder ska sägas att han har modet att erkänna att han trampat snett och nu efter ett besök i verkligheten hyllar S:ta Clara som ett föredöme i civilsamhället. Ds.

Fler artiklar för dig