Kolumnen

Kriget i Gaza kan avslutas i morgon

Hur många dödsoffer hade det varit om inte Hamas genomfört massakern mot oskyldiga israeler den 7 oktober? skriver Lars Adaktusson.

Vapenvila eller ej, ingen kommer undan misären och det mänskliga lidandet i Gaza. Ingen kommer undan det faktum att varje dödsoffer är en mänsklig tragedi och den djupaste sorg. Ingen oberoende instans existerar som kan slå fast hur många döda och skadade det rör sig om. Det vi vet är att oskyldiga människor är offer i en utsträckning som är plågsam att ta till sig.

Samtidigt bjuder moralen och anständigheten att även obekväma frågor besvaras: Hur många dödsoffer hade det varit om inte Hamas genomfört massakern mot oskyldiga israeler den 7 oktober? Hur många dödsoffer hade det varit om inte Hamas medvetet agerat för att så många som möjligt ska dö?

Faktum är att kriget i Gaza skulle kunna avslutas i morgon, om Hamas släpper gisslan och ger upp terrorn. Därmed inte sagt att den israeliska regeringen går fri från ansvar. Att fel begåtts även av israelerna inser var och en som följer den inrikespolitiska debatten i Israel.

Men för det oerhörda som sker i Gaza vilar huvudansvaret på palestinska ledare och terrorister. Exponenterna för den ondska och det totala förakt för människovärdet som en hel värld bevittnade den 7 oktober förra året.

Offer blir förövare och förövare offer.

—  Lars Adaktusson

Israel bad inte om krig, Israel startade inte kriget, israelerna attackerades militärt och har folkrättsligt stöd för att försvara sitt land. Det vill säga, med hänsyn till internationella konventioner göra allt i sin makt för att försvåra och ytterst förhindra nya massakrer och fler massmord på landets befolkning.

Att detta på senare tid har fallit i glömska, att ett ensidigt skuldbeläggande av Israel numer är legio, får konsekvenser. Den militanta islamismen relativiseras, uppenbara sakförhållanden blir irrelevanta.

Hamas uttalade mål är att utplåna Israel, Israels mål är att överleva som judisk stat. Ändå är det inte Hamas som ställs till svars, det inte terrorismens apologeter som anklagas för krigsbrott och folkmord i internationella domstolen. Det är Israel.

För några veckor sedan förklarade den palestinske premiärministern att världen måste ”sluta fokusera på den 7 oktober”. Några dagar senare rapporterade Wall Street Journal att ledningen för Hamas betraktar de höga dödstalen i Gaza som en ”taktisk fördel” och inom kort kommer att utropa sig som segrare i kriget.

Det kan låta befängt, men är det inte. I utbyte mot israeliska kvinnor och barn är dömda palestinska terrorister i stor omfattning på väg att friges. Av västvärldens politiska ledare står alltfler redo att belöna den militanta islamismen med erkännanden av en palestinsk stat.

Vad vi ser är exempellös särbehandling och en värld som vänder sig mot Israel. Förblindade ögon leder länder och folk mot omvänd logik och en inverterad världsordning. Enligt vilken offer blir förövare och förövare offer.

Fler artiklar för dig