Kolumnen

Jag förstod inte själv att jag hade drabbats av en stroke

I dag, tre månader senare, känns det som att jag fått livet tillbaka, skriver Lars Adaktusson.

Sjuksköterskan höll upp ett kort med namnen på några enkla föremål. Jag såg bokstäverna, men kunde inte läsa och uttala orden. Jag ombads beskriva en enkel bild, men hade inte ett språk som kunde förstås. En insikt fanns om att något hade hänt, jag hade hört sirenerna under ambulansfärden och förstått att jag skulle till intensiven på S:t Görans sjukhus. Men jag kunde inte dra slutsatsen att det var en stroke jag drabbats av.

En god vän och läkare berättade vid ett tillfälle om en kollega som var överläkare vid neurologavdelningen på ett sjukhus i södra Sverige. En morgon var han på väg till sitt arbete, trots halvsidig förlamning och afasi. Länge hade han som specialistläkare behandlat strokepatienter, när han själv drabbades saknades slutledningsförmåga.

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och det kan inte nog understrykas hur beroende strokedrabbade är av en observant omgivning. Överläkaren vid neurologavdelningen hade kontakt med sina närmaste när sjukdomen slog till, det hade även jag. Lyckligtvis insåg min fru och våra barn hur det var ställt, de agerade snabbt och kontaktade 112.

Lyckligtvis insåg min fru och våra barn hur det var ställt, de agerade snabbt.

—  Lars Adaktusson

Just tiden är i behandlingen av strokepatienter en av de mest centrala faktorerna. För att kunna lösa upp en blodpropp med den behandlingsmetod som kallas intravenös trombolys krävs att den drabbade kommer till sjukhus inom några timmar. Metoden innebär att blodförtunnande läkemedel ges direkt via ett blodkärl, vilket ökar möjligheten att bli återställd. Ändå är effekterna generellt allvarliga, av de 22 100 personer som 2022 drabbades av stroke avled en fjärdedel.

Högt blodtryck, ofta i kombination med ytterligare någon riskfaktor, är i den flesta fall orsaken till stroke. Av den vuxna befolkningen i Sverige beräknas i dag en femtedel ha högt blodtryck och med det en förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom. I den del av befolkningen som är över 50 år är situationen än allvarligare, där har över hälften högt blodtryck.

Åt det faktum att jag själv fanns i den gruppen hade jag inte ägnat en tanke. Tvärtom levde jag i tron att blodtrycket var lågt, så som det alltid varit när jag var yngre. Att kontinuerlig blodtryckskontroll hos den som passerat 60 är av avgörande betydelse, blev för mig en dyrköpt erfarenhet.

Mot den bakgrunden känns det som att ha fått livet tillbaka när jag i dag, tre månader senare, är friskförklarad och helt återställd. För detta tackar jag Gud och familjen, liksom det enastående stroketeamet vid S:t Görans sjukhus. Utan att viktiga omständigheter fallit på plats, utan effektiv behandling hade utgången kunnat bli en helt annan.

Fler artiklar för dig