Kolumnen

Kina glada för omvärldens tvekan om Ukrainastöd

Regeringen bör öppna ett House of Sweden i Taiwan, skriver Lars Adaktusson.

När ledande politiker i Europa och USA tvekar om fortsatt stöd till det ockuperade Ukraina välkomnas det av de styrande i Moskva, men inte enbart. Även i Peking är västvärldens ambivalens goda nyheter. Inför den ”återförening” med självstyrande Taiwan som regimen skamlöst talar om är omvärldens reaktioner en väsentlig faktor. Förmodade fördömanden och sanktioner har hittills haft en återhållande effekt.

Samtidigt ingår invasionshot, militära trakasserier och gränskränkningar i en ständigt pågående kinesisk aggression mot Taiwan. Hot och kränkningar är en del av vardagen för Taiwans 24 miljoner invånare och inför det president- och parlamentsval som hålls den 13 januari har situationen förvärrats. På andra sidan Taiwansundet finns en av världens mest brutala diktaturer med allt vad det innebär av påverkansoperationer, maktmissbruk och förtryck.

Ett “House of Sweden” skulle vara en viktig politisk markering.

—  Lars Adaktusson

Kommunistregimens agerande gör att Taiwan tvingas prioritera landets militära beredskap. I det sammanhanget har Kinakännare och politiska bedömare under en tid varnat för att 2024 kan vara en möjlig tidpunkt för en kinesisk invasion. Att kommunistpartiets kongress är avslutad och Xi Jinping omvald som Kinas president anses i sig utgöra viktiga inrikespolitiska förutsättningar. Detta samtidigt som den internationella osäkerheten ökar till följd av det stundande amerikanska presidentvalet.

På samma sätt som Ukraina behöver omvärldens stöd för att kunna försvara sig, måste Taiwan erbjudas fördjupade kontakter med andra demokratier och deltagande i internationella forum. Utan militärt samarbete med USA hade landet sannolikt för flera år sedan gått samma öde till mötes som Ukraina. Försvarssamarbete liksom bilaterala avtal när det gäller investeringar och handel är verktyg för att höja tröskeln för en kinesisk invasion och öka taiwanesernas säkerhet.

Att detta är centralt kunde jag själv konstatera i april 2022 när jag tillsammans med en grupp av dåvarande riksdagskolleger besökte Taiwan. På samma sätt var det tydligt att omvärldens diplomatiska närvaro i landet gör skillnad. För svensk del innebär detta att M-KD-L-regeringen, tillsammans med SD, snarast behöver göra det som partierna tidigare har lovat: att öppna ett svenskt representationskontor i huvudstaden, Taipei. Även om ett sådant kontor, på grund av ”ett-Kina-politiken”, inte kan kallas ambassad skulle ett ”House of Sweden” vara en viktig politisk markering.

Självklart ska Taiwan av omvärlden behandlas som en fri, självständig och demokratisk nation. Därmed är det taiwaneserna själva som avgör när tiden är inne för att formellt utropa självständighet. Oavsett när den dagen kommer förtjänar Taiwan hela den fria världens fulla stöd.

Fler artiklar för dig