Gästkrönika

Jesus hade haft ett och annat att säga om politikernas lögner

Allt som är hel-lögner eller halvsanningar, glidningar på fakta, muterade myter eller försköningar, kommer, enligt Jesus, från det onda, skriver Åsa Molin.

Det är bara prat och ingen verkstad. Jag tycker ord kan kännas så overksamma, de förändrar ju inget. Eller gör de inte det? Efter det misstänkta mordförsöket på Donald Trump när han var ute och spelade golf i Florida, sa republikanen Mike Waltz: ”Den här retoriken mot president Trump, narrativet om att han kommer att bli en ny diktator, att han är nästa Hitler, måste upphöra. Nu får det vara nog.” Ord blir förr eller senare handlingar.

Springfield i delstaten Ohio har hamnat i en social storm efter Donald Trumps utspel om att invandrare äter husdjur. Det var under ABC:s debatt som Trump sa ”I Springfield äter de hundarna, människorna som kom dit, de äter katterna. De äter, de äter husdjuren som tillhör dem som bor där.” Trots att det på en gång markerades att detta inte hade någon grund i verkligheten, levde berättelsen vidare.

Ord blir förr eller senare handlingar.

—  Åsa Molin

JD Vance delade okritiskt myten på X och den fick snabbt fler än 10 miljoner visningar. När han senare blev pressad kring bristen på fakta i frågan svarade han på CNN: ”Om jag måste hitta på berättelser för att amerikansk medier skall uppmärksamma det amerikanska folkets lidande, ja, då är det det jag kommer att göra” (If I have to create stories so that the American medier actually pays attention to the suffering of the American people, then that´s what I´m going to do”).

Springfield har ungefär 60 000 invånare och av dem är cirka 15 000 haitier, som befinner sig i landet lagligt. Många av dem har erbjudits jobb inom förpackningsindustrin som har haft stor brist på arbetskraft. De lokala politikerna har lönlöst försökt få stopp på ryktena: ”Springfield är en vacker stad, och alla husdjur är trygga och säkra i Springfield”, sa borgmästaren Rob Rue.

De som inte kan känna sig säkra är haitierna. De vittnar om ökade trakasserier och rädsla för vad som skall ske. En del funderar på att lämna staden, eftersom det känns som att situationen är okontrollerbar. Ord blir förr eller senare handlingar.

Jesus är inte direkt fin i kanten när han talar om vårt prat. Han säger rakt upp och ner, pang på rödbetan: ”Vad ni säger skall vara ja eller nej. Allt därutöver kommer från det onda” (Matt 5:37). Det vi talar skall överensstämma med verkligheten. Vi får inte använda ord för att förleda eller förnedra. Allt som är hellögner eller halvsanningar, glidningar på fakta, muterade myter eller försköningar, kommer, enligt Jesus, från det onda. Det är ord och inga visor. Varför är Jesus så tydlig och skarp? Därför att han vet att förr eller senare blir ord handlingar.

Fler artiklar för dig