Gästkrönika

Vem är exkluderad från rätten till liv?

Det är en outtalad regel i vårt land att inte tala kritiskt om abort, skriver Simon Holst.

I höstas väntade vi vårt tredje barn och fick för första gången vara med om ett tidigt ultraljud runt vecka tretton. Det som fascinerade så tidigt var att ultraljudskameran fångade hela barnet i en och samma bild. Alla organ har bildats i den lilla kroppen som är 6–7 cm och väger 60 gram. Barnet kan röra sig fritt i fostervattnet. Gäspa, svälja och suga. Redan vecka sex börjar hjärtat att slå.

Graviditeten som var okänd för våra vänner blev på riktigt, inte minst för mig som pappa som ännu inte sett några märkbara förändringar hos min fru. Jag fascinerades när barnmorskan med yrkeskunnig självklarhet guidade, zoomade och pekade ut de olika organen och kroppsdelarna. Allt såg bra ut, det som varje förälder vill höra.

När jag satt där slog det mig. Min fru och alla andra kvinnor i hennes situation kan gå ut från detta ultraljud och be att få utföra en abort. Hon har rent av ytterligare fem veckor på sig där sjukvårdens instruktioner är att inte ifrågasätta eller be om en förklaring. Däremot erbjuda mer effektiva preventivmedel.

1177 låter mig veta att de flesta av Sveriges årliga 30–38 000 aborter sker på medicinsk väg. Ett fåtal sker kirurgiskt där ett instrument kopplat till en sug används för att avlägsna foster och moderkaka. Vid en medicinsk abort används två tabletter. Den andra tabletten orsakar sammandragningar. Efter några timmar kommer det en blödning med klumpar och graviditeten stöts ut. Senare samma dag kan du åka hem och sedan kan du leva som vanligt. Smidigt.

Terminologin talar sitt tydliga språk. Allt är ordnat för att den som är gravid inte ska tänka några jobbiga tankar om att det är någons liv som avslutas utan endast en graviditet.

Att enbart moralisera riskerar att lägga sten på börda.

—  Simon Holst

Det är en outtalad regel i vårt land att inte tala kritiskt om abort. Frågan är nästan mer laddad än livet självt. Säkert är det ren självbevarelsedrift när röster höjs för att grundlagsskydda ”aborträtten” trots att samtliga riksdagspartier står bakom rådande lagstiftning.

Långt viktigare än politik är de två skyddsvärda individer som varje graviditet innefattar. Att bli gravid är något av det mest omvälvande en kvinna kan uppleva. Sker det dessutom oplanerat med en frånvarande pappa kan det lätt övergå i ångest där den enklaste vägen kan tyckas vara just abort. Den som menar annorlunda måste också vara villig att vara en livlina och praktisera medkänsla. Att enbart moralisera riskerar att lägga sten på börda.

Livets helighet är en av evangeliets grundbultar tillsammans med det okränkbara människovärdet som inte vilar i vad ett barn kan komma att bli utan i vad hon redan är. Frågan alla behöver ställa sig är: När inleds livet och vem är exkluderad från rätten till liv?

Fler artiklar för dig