Gästkrönika

Risken med att endast läsa fragment av Bibeln: Du blir ett enkelt byte för fienden

Alldeles för få kristna har läst igenom hela Bibeln - inte undra på att vi är mottagliga för förvanskningar, skriver Simon Holst.

Januari månad ägnade jag åt det som upphovsmannen Nathan Finochio kallar The Shred. Det går ut på att läsa/lyssna genom hela Bibeln på trettio dagar. Det blir ett högt tempo då 40 kapitel i genomsnitt ska avhandlas dagligen. Syftet med detta är att se formen på trädet snarare än att studera löven. Bibelns stora berättelse och teman blir levande. Inte minst tecknas bilden av vem Gud är.

Det är populärt att tala om tron på Jesus som en relation snarare än religion. Det är en rimlig distinktion men långt ifrån det frikort - att göra Gud till den jag vill - vissa använder det som. Utmaningen med vänskap är att jag inte äger rätten att säga saker om min vän som hon inte själv stämmer in i. Om vi tror på en personlig relation med Gud är det bäst att höra vad han har att säga om sig själv.

Alltför ofta nöjer vi oss med vår favoritbeskrivning av Gud och undviker resten. Det är sant att Gud är kärlek. Det är också sant att det står två gånger i Bibeln, medan Gud beskrivs som helig mer än 400 gånger. Guds helighet märks inte minst i hans relation till synd. Gud hatar synden och tar aldrig lätt på den. Syndens lösning är inte att omdefiniera den utan omvända sig till helig Gud, full av nåd. Insikten om syndens verklighet gör Guds barmhärtighet än mer ofattbar. Där synden blev större, där överflödade nåden ännu mer (Rom 5:21). Han erbjuder alltid en väg till upprättelse och frälsning för den med ett förkrossat hjärta.

Somliga kanske bara hör Guds ord läsas i predikan. Inte undra på att vi är mottagliga för allsköns förvanskningar.

—  Simon Holst

Det är svårt att fastställa men de flesta verkar överens om att en minoritet av alla kristna läst hela Bibeln. Somliga kanske bara hör Guds ord läsas i predikan. Inte undra på att vi är mottagliga för allsköns förvanskningar och går genom livet med begränsad Gudsbild. En risk med att endast läsa fragment av Bibeln är att bli enkelt byte för fiendens listiga vilseledning. Lägg märke till att djävulen ofta citerar Bibeln.

Förstå mig rätt. Jag är av åsikten att den bibelläsning är bra som blir av. Vare sig du läser flera kapitel varje dag eller mediterar över en vers flera veckor så är Guds ord liv för den som finner dem och läkedom för hela hans kropp (Ord 4:22).

Likaså älskar jag detaljerade och djupgående studier i specifika ämnen. Men jag är också vaksam så att de rön som presenteras inte visar sig vara “löv tillhörande ett annat träd”.

Om du är troende och ännu inte läst hela Bibeln är det min starka uppmuntran att du gör en plan för det. Om du lägger 20 minuter om dagen har du läst hela Bibeln på ett år. Två timmar dagligen, på en månad.

Vi behöver bli läsare igen. Bibelläsare som låter Guds stora berättelse vägleda våra liv snarare än placerar in lösryckta bibelord där de bekräftar vår redan inslagna bana.

Fler artiklar för dig