Gästkrönika

En kyrklig inne- och utelista för nådens år 2024

Han är exakt vad 2024 längtar efter, skriver Emma Audas.

Inget januari utan en vägledande trendspaning. Här kommer en kyrklig inne- och utelista för nådens år 2024:

Ute: Tvärsäkerhet. Och att argumentera på internet.

Inne: Tomas Sjödin. Han har ju alltid varit underbar, men bara fortsätter växa. Opretentiös, har inget att bevisa. Tydlig och varm. Exakt vad 2024 längtar efter.

Ute: Att anmäla småsaker till domkapitlet. Det finns andra sätt att diskutera hur vi förhåller oss till handboken. Maktutövning med hänvisning till ordning och reda är rätt tråkigt.

Inne: 360°-snurr med rökelsekar. Liturgi är kul, ögonöppnande och vackert. Bara kör!

Tips på första bön: “Gud, hjälp mig be.”

—  Emma Audas

Ute: Att klaga på kyrkan. Kyrkan försöker sig på något få klarar av: att hålla ihop en stor grupp oliktänkande människor genom en största gemensamma nämnare. Det är svårt, men när det fungerar är det vackrare än allt annat.

Inne: Att skriva in sig i kyrkan. Ja, just så odramatiskt som det låter. Att helt enkelt tänka att man vill vara med, i stället för att stå utanför.

Ute: Att märka ord. Det är så oerhört trist när kristna vaktar på varandra och kritiserar språk och ordval i stället för att försöka förstå vad personen faktiskt menar. Över huvud taget är det rätt otrendigt att sura.

Inne: Radikal ekumenik. Att våga utmana sig själv och lite oftare fråga sig om ens egna preferenser och föreställningar faktiskt är viktigare än kyrkans enhet.

Ute: Män i tonsurskjorta. Jag är ledsen, men så är det. Skjut inte budbäraren. Fortfarande coolt på tjejer, dock!

Inne: Män som inte bryr sig om att det är otrendigt med tonsurskjorta.

Ute: Andlig fördjupning. Missförstå mig inte. Jag älskar andlig fördjupning. Men de senaste åren har man börjat kalla lite allt möjligt för just ”andlig fördjupning”. Ofta är det kyrkligt sanktionerad självhjälp det handlar om, vilket kan få oss att fokusera på oss själva mer än på Gud, andra och annat. Därför:

Inne: Bön. 2024 är ett bra år för bön. Är du en bedjare? Fortsätt! Kan du inte be? Då har du spännande upptäckter framför dig! Tips på första bön: ”Gud, hjälp mig be.”

Ute: Att vara god. Mycket feghet och synd kommer ur viljan att värna sin egen ”godhet”.

Inne: Att vara fullkomlig. Och då kan man ibland behöva göra sådant som goda människor aldrig skulle göra.

Ute: Att vara trendkänslig.

Fler artiklar för dig