Gästkrönika

Vem ska säga till Alex att han är en skitstövel?

Kyrkorna är så upptagna av hur de ska positionera sig i hbtq-frågorna, att de knappt har något att säga om den jakt på kärlek, som upptar nästan alla unga människors tid och tankar, skriver Susanna Birgersson.

Under vinjetten ”Det nya dejtandet” samlar Svenska Dagbladet artiklar om hur parbildning går till nuförtiden. Bland annat berättar 27-årige Alex om fördelarna med ”situationship” – en relationsform som är romantisk men där det inte finns några förväntningar på en gemensam framtid.

Kärlek fast utan kärlek. En växande trend bland Generation Z. Det är varan som erbjuds på den normlösa dejtingmarknaden.

Som om det inte vore illa nog att försöka hitta någon att älska i Tinder-eran: Allt naturligt, försiktigt, oväntat och osannolikt har avlägsnats. Du svajpar dig fram till vad du tror att du vill ha, och presenterar dig själv i syfte att attrahera den typen av person. Därefter ses ni på ett första bedömningsmöte. Processen är så artificiell att det är ett mirakel om det någon gång faktiskt uppstår kärlek.

De som borde tala tiger.

—  Susanna Birgersson

Därtill kommer alltså att själva konceptet ”par” håller på att luckras upp. Att ta reda på vad den person du har framför dig är ute efter är ett slags detektivarbete.

Alex tycker att det är toppen med sex och romantik, men ids inte uppbåda den energi som ett riktigt förhållande kräver. Får tjejen för mycket känslor – eller han själv – avslutas relationen.

I SvD-artikeln säger en psykolog att de här relationstyperna kräver att man är ärlig med hur man känner, att man drar sig ur om man börjar bli förälskad och att man bör avsluta om man ser att den andre håller på att få för starka känslor. Sådan är den, vår tids moral – eller antimoral.

Det har alltid varit svårt att hitta rätt. Det har alltid funnits människor som beter sig svekfullt och rovlystet. Men tidigare har det åtminstone ansetts klandervärt.

I dag uppfinner vi i stället nya ord – på engelska – för skitstövelbeteendena (”ghosting”, ”caspering”, “bread-crumbing” och så vidare) och så tillkallas psykologer som ska hjälpa unga, närhetstörstande människor att navigera i relationsdjungeln.

De som borde tala tiger. Kyrkorna är så upptagna av hur de ska positionera sig i hbtq-frågorna, att de knappt har något att säga om den jakt på kärlek, närhet och bekräftelse som upptar nästan alla unga människors tid och tankar. Av någon anledning är kyrkoledarna mycket mer bekymrade över rovdriften på naturen än över den inre ödeläggelse som normlösheten orsakar.

Sverige har högst andel singelhushåll i Europa. Under många år har vi sett nativiteten sjunka. Färre och färre barn föds, färre kvinnor och män blir mammor och pappor. Måhända finns det ett samband mellan ensamheten, barnlösheten och den dejtingkultur som uppmuntrar allt utom stabila och varaktiga relationer. Måhända.

Någon måste säga till Alex att det han gör är dumt, destruktivt och omoraliskt.

Fler artiklar för dig