Gästkrönika

Sverige har fått känna på något av hur det är att vara jude

Hatet som varit reserverat för USA och Israel inkluderar numera även Sverige, skriver Simon Holst.

Att inneha svenskt pass har under lång tid varit en garant för tillträde i mer eller mindre alla världens länder. Detta förhållande har förändrats drastiskt det gångna året när en rad händelser satt Sverige under omvärldens lupp. Svenskar har uppmuntrats hålla låg profil och avstå resor till fientligt inställda länder. Säpo har funnit sig nödgade att höja terrorhotnivån. Storbritannien med flera har utfärdat varningar till medborgare som planerar resa till Sverige. Mycket går att härleda till de koranbränningar som debatterats flitigt och väckt avsky bland muslimer runtom i världen. I Bagdad sattes svenska ambassaden i brand av hundratals uppviglade kombattanter. En liknande aktion avstyrdes i Beirut i augusti.

Några individer har eldat upp enstaka koraner och en våg av desinformation och hat har följt. Hela svenska folket påstås stå bakom medan det däremot är förbjudet att elda Bibeln, Toran, Prideflaggan eller Israeliska flaggan. Inflytelserika mediehus som al-Jazira är delaktiga i ryktesspridningen. I november kapades en frågestund med statsminister Ulf Kristersson i Göteborg då propalestinska demonstranter ropade och skrek ut sitt missnöje. I stundens hetta råkade Kristersson säga ”Israel har rätt till folk …” innan han rättade sig och sa att ”Israel har rätt till försvar”. Felsägningen spreds snabbt som sanning världen över.

Svenskar mördades för att de var svenskar.

—  Simon Holst

Detta bleknar trots allt i ljuset av LVU-kampanjen som anses vara den största påverkanskampanjen mot Sverige någonsin. Socialen påstås kidnappa muslimska barn vilket orsakat ett enormt raseri.

Vägs ände nåddes då två svenskar sköts till döds i Bryssel vid en EM-kvalmatch. Offren utvalda för att de bar gula tröjor. Svenskar mördades för att de var svenskar.

Intresset för Sverige har varit rekordstort i turkiska och arabiska nyhetsmedier samt sociala medier senaste året och bilden av Sverige som islamfientligt cementerad. Muslimska ledare plockar enkla poäng genom att fördöma Sverige och därmed rikta fokus bort från de egna inhemska bristerna. Hatet som varit reserverat för USA och Israel tycks numera även inkludera Sverige. Det är nära tillhands att känna oro och vanmakt inför detta händelseförlopp. Hur kan så uppenbara lögner vinna spridning?

Rädslan att drabbas av hatbrott eller rent av dödas enkom med anledning av den egna identiteten har sedan Biblisk tid varit en ovälkommen del av vad det är att vara jude. Att tvingas leva med lögner, myter och desinformation är vardagsmat för varje israel. Där den svenska upplevelsen kan räknas i enstaka år och terrorhandlingarna på en hand, känner inte judar något annat tillstånd och antalet terrorattentat är för många att kunna räkna.

Fler artiklar för dig