Svenska språket är på många sätt fantastiskt och präglat av mångfald i begrepp och uttryck men ibland slår det mig att vissa ord liksom saknas och blir så mycket bättre på andra språk.
Förra året upptäckte jag ett sådant exempel på Ikea i Oslo. En stor skylt i taket vid entrén kungjorde ”Det är okej att ombestämma sig – öppet köp i 365 dagar”. Ombestämma sig. Vilket fantastiskt begrepp. Författaren Liza Marklund fick frågan i en intervju för ett antal år sedan vilket ord hon älskade och varför. Hon svarade: ”ombestämma sig. Låter så otroligt mycket mer positivt, utvecklande och konstruktivt än dess svenska, ursäktande, ängsliga motsvarighet: att ångra sig”.
Ångra sig låter som vånda och ångest. Att ”ombestämma sig” är ”positivt och handlingskraftigt. Först bestämma en sak, bli klokare och då bestämma om sig.
Ångra sig låter som vånda och ångest.
— Ella Bohlin
På tal om att ändra sig. Tidigare i höstas tog Nobelstiftelsen beslut att bjuda in såväl Rysslands som Irans och Belarus ambassadörer till årets prisceremoni. Detta fick mycket stark kritik från flera håll: så länge Ryssland bedriver sitt krig mot Ukraina markerade flera partiledare att de inte ville delta på samma festligheter som deras ambassadör. Rimligt och rätt. Efter högljudda protester tog Nobelstiftelsen efter bara ett dygn tillbaka inbjudan och gjorde helt om i sitt beslut.
Riksbankschefen Erik Thedéen sa i Ekots lördagsintervju nyligen att det var ”fifty-fifty” att det skulle bli en höjning snart igen, med andra ord det vägde jämt mellan alternativen höjd eller oförändrad ränta. Men bara några dagar senare ändrades budskapet. ”Jag uttryckte mig slarvigt i lördagsintervjun. Det är snarare 40 procents chans, eller risk, att det blir en höjning”, sa han. En ganska stor skillnad och många hårt prövade svenska hushåll kunde pusta ut något.
Det är okej att ombestämma sig. Det innebär en villighet att lära sig nya saker, och att man inte är rädd för att erkänna fel. Det händer att vi sitter fast i våra åsikter och fattar beslut som inte är baserade på fakta. Men den som är villig att ändra sig kan fatta mer välgrundade beslut som är bättre för både individen och andra.
Naturligtvis är det inte alltid lätt att ändra sig. Det kan finnas en rädsla för att bli kritiserad och för att anses som svag men det kan i själva verket vara ett tecken på styrka. Ett tecken på att man är öppen för nya idéer och villig att lära nytt.
Inför 2024 spår jag att det blir ett år då vi ombestämmer oss. Vi hade en vattentät plan men så inträffade verkligheten och vi ombestämde oss. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara.
[ Ella Bohlin: Måste ekonomisk frihet alltid innebära frihet från någon annan? ]