Gästkrönika

Bibeltolkningen landar fel om man bara läser det som en bok skriven av människor

Det finns också ett mysterium i uppenbarelsen, skriver Stefan Swärd.

Jag älskar Bibeln. Den inte bara innehåller Guds ord, den är Guds ord. Förr kallade man Bibeln för den Heliga skrift, en beteckning vi borde behålla. När jag radikalt mötte Jesus som 16-åring och överlät mitt liv till honom, medförde det också att jag blev förälskad i Bibeln. Den som älskar Jesus älskar också hans ord.

Trots att bibeltexterna är 2000–3000 år gamla är de ändå högaktuella och ger vägledning för moderna människor. Guds ord är levande, tröstande, trosstärkande, förmanande, vi hör Guds fräscha tilltal i de bibliska texterna. Det är grunden för att lära känna Gud, och förstå och göra Jesu vilja. Det är en klippa, en stabil grund som vi kan bygga våra liv på. På den grunden kan vi stå stadigt när livets stormar drabbar oss.

Förr kallade man Bibeln för den Heliga skrift, en beteckning vi borde behålla.

—  Stefan Swärd

Vi behöver ödmjukhet när vi nalkas bibeltexterna. Att läsa Bibeln med moderna västerländska glasögon blir helt fel. När teologin spårar ur försöker man pressa in Bibeln i en modernistisk mall. Bibeln måste läsas och studeras på sina egna villkor och förutsättningar. Vi behöver ha en ödmjukhet över att vi inte förstår allt i Bibeln, det finns också ett mysterium i uppenbarelsen som vi måste ha respekt för.

Bibeln är en bok som är enormt innehållsrik och spänner över årtusenden och olika litterära stilar. Ödmjukheten gör att vi kan undvika tvärsäkerheten i vissa lägen i att förstå och tolka bibeltexter. Det är inte alltid självklart när Bibeln uttrycker sig på ett symboliskt språk och när den inte gör det, och det är inte självklart hur det symboliska språket ska tolkas.

Jag har läst många böcker i mitt liv. Bland annat studerat nio år vid Stockholms universitet i en totalt sekulär-ateistisk miljö. Bibeln är annorlunda än alla andra böcker. Den är Guds ord till oss, och vi möter Gud när vi studerar Bibeln.

Man hamnar helt fel i sin bibeltolkning och bibelförståelse om man bara läser det som en bok skriven av människor, som skriver om sina tankar om Gud. Den är utandad, inspirerad av Gud, även detaljerna. Jesus ger oss riktmärket när det gäller bibelsyn och betonade om och om igen att hela Gamla testamentet var Guds ord.

Men det räcker inte med en rätt bibelsyn. Bibeln behöver läsas, mediteras över och praktiseras. Jesus talade om dem som hör hans ord och gör efter dem. Den kristna kyrkan behöver vara en bibelläsande, bibeltolkande och bibelpraktiserande miljö. Utan förankringen i Bibeln kan kristna kyrkan inte hitta Guds väg framåt, då hamnar vi bara i en massa tyckanden och mänskliga åsikter. Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig, det skrev psalmisten för 3000 år sedan. Det gäller fortfarande.

Fler artiklar för dig