Gästkrönika

Nej, svenska politiker behöver inte bli mer macho

Att vara tuff i debatten är lätt. Att genomföra politik som faktiskt fungerar är svårt, skriver Markus Uvell.

Sverige befinner sig i en närmast unikt svår situation. Kombinationen av skenande gängkriminalitet och en allt mer akut hotbild från islamistiska terrorister gör vårt samhälle mer utsatt än någon annan gång sedan andra världskriget.

I tider som dessa prövas inte bara det politiska systemets förmåga att fatta beslut utan också den moraliska kompass utifrån vilken dessa beslut behöver fattas. Tyvärr är resultatet inte imponerande.

Ett fenomen som på senare tid växt sig allt starkare är vad man skulle kunna kalla machopolitik. Föreställningen att vad som kan rädda Sverige undan laglöshet och terror är en tuff attityd. Att vi svenskar helt enkelt är för mesiga. Om politikerna bara visade lite ”cojones” och inte var sådana ”syltryggar”, brukar det heta. Om de bara var tuffare, mer kompromisslösa, manliga. Då!

Det är en försåtlig argumentation. Det är ju alldeles uppenbart att Sverige behöver drastiska åtgärder för att säkerställa medborgarnas trygghet. Att skynda på brottsbekämpande insatser som är på gång är till exempel enormt viktigt.

Att gapa om drastiska åtgärder och vara tuff i debatten är lätt, det klarar vilken högstadieelev som helst.

—  Markus Uvell

Men argumentationen är dum. Det är nämligen inte tuff attityd som åstadkommer politisk förändring. Och inte så Sverige historiskt har lyckats genomföra stora politiska förändringar eller möta hot mot vårt samhälle.

Tvärtom visar erfarenheten av allt från pensionsreformen till finanskrisen 2007–2008 och nu senast pandemin att det som fungerar är pragmatiska beslut, med resultat i fokus, utan populistiska övertoner. Att gapa om drastiska åtgärder och vara tuff i debatten är lätt, det klarar vilken högstadieelev som helst. Att genomföra politik som faktiskt fungerar är svårt.

Pandemin är det allra tydligaste exemplet. Sverige stod, mer konsekvent än något annat land, emot populistiska krav på att drastiskt stänga ner samhället. I stället valde vi en pragmatisk öppenhet, med fokus på resultat. Det var inte tecken på mesighet utan ett politiskt val, förankrat i det unikt svenska sättet att lösa problem.

Och resultaten imponerade: Sverige klarade pandemin med lägre överdödlighet än något annat europeiskt land, dessutom utan att ödelägga ekonomin.

Machopolitiken är också farlig. Den leder oss bort från sådant som fungerar och till sådant som bara låter bra och kraftfullt. Hoten mot Sverige är reella. Då duger det inte att högljutt kräva ogenomförbara förändringar eller efterfråga mer av machoattityd.

Svenska politiker behöver inte bli mer macho. De behöver våga lita på det historien lärt oss fungerar: pragmatiska, resultatfokuserade reformer, som faktiskt går att genomföra. Det är inte mesigt. Det är smart och det är så vi brukar lösa problem i Sverige.

Fler artiklar för dig