Gästkrönika

Skriande behov av nytt pastorsupprop emot främlingsfientlighet

Gängkriminaliteten får inte användas som slagträ mot invandrare, skriver Stefan Swärd.

I dag är mediers och politikers uppmärksamhet nästan enbart på invandringens negativa konsekvenser. Den begränsade grupp med immigrantbakgrund som är en dominerande del av gängkriminaliteten är överst på agendan. Gängkriminaliteten har utvecklats till en samhällsomstörtande fascistisk terrorism. Förmodligen vårt mest akuta samhällsproblem som kommer ta ett antal år att få bukt med. Men det får inte användas som slagträ mot invandrare.

I december 2014 var jag en av initiativtagarna till det så kallade pastorsuppropet. 380 pastorer skrev en gemensam text mot rasism, främlingsfientlighet och Sverigedemokraternas ökade inflytande i svensk politik. Det publicerades bland annat i Dagen. Pastorsuppropet var huvudnyhet på TV-nyheterna samma kväll. Jag och Micael Grenholm, teolog, följde sedan upp det genom boken Jesus var också flykting (2016). Där ger vi bland annat en ingående redogörelse för alla bibeltexter som handlar om hur vi ska bemöta flyktingar, en av de mest utsatta grupperna som vi kristna särskilt ska värna om enligt Bibeln.

Den kristna kyrkan ska alltid vara i frontlinjen i kampen mot främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Det gäller oavsett trender i samhällsdebatten och rådande regeringskonstellationer. Som kristna har vi vårt medborgarskap i Guds rike och där upphävs alla skillnader när mellan ras och nationalitet.

Det är viktigt att komma ihåg att gängkriminaliteten berör en begränsad grupp med immigrantbakgrund och beror bland annat på brister i integrationspolitiken. Den breda majoriteten av alla med immigrantbakgrund sköter sig, arbetar hårt, betalar skatt och bidrar på olika sätt till samhällsutvecklingen. De har integrerats utmärkt i det svenska samhället, vilket sysselsättnings- och arbetsmarknadsstatistiken visar. Det är dock inte någon som inte önskar en ännu bättre integration.

Vi såg då de iskalla vindarna av ökande rasism.

—  Stefan Swärd

Gängkriminaliteten domineras helt av män, statistiskt är sambandet ännu tydligare än immigrantbakgrunden. Vi skulle nog inte komma på tanken att skuldbelägga män som kollektiv för gängkriminaliteten. Men inom samhällsdebatten skuldbeläggs ofta invandring och flyktingar kollektivt för vad en liten grupp ställer till med. Det är orimligt.

Pastorsuppropet från december 2014 byggde på vår pastorala erfarenhet. I församlingarna jobbar vi ofta med att hjälpa flyktingar och immigranter, inte minst när det gäller att få uppehållstillstånd, lära sig svenska, bli en del av samhället och få arbete. Vi såg då de iskalla vindarna av ökande rasism och främlingsfientlighet i samhället.

Nu är det 2023. Det man kan konstatera är att utvecklingen tyvärr har blivit mycket värre, inte bara i Sverige utan i hela västvärlden. Behovet är än större för ett kraftfullt och samlande pastorsupprop i dag.

Fler artiklar för dig