Gästkrönika

All läsning är bra men det viktigaste är att återta bibelläsandet

Köp en bra kristen bok och ha den på nattygsbordet tillsammans med Bibeln, skriver Ulrik Josefsson.

Jag slölyssnade på P1 och hörde att utan läsning finns ingen demokrati. Jag hummade instämmande men så vaknade jag till. Vad betyder det i så fall för utvecklingen av både samhället och kyrkan när många av oss vant oss vid texter i twitterformat och där vi allt mindre läser längre texter och sammanhållna resonemang. Nu var min tanke i gång.

Jag mindes Uno Svenningssons text i Under ytan om att ”förvandlas till ett monster utan ord”. Jag hamnade i Tegners dikt Det eviga där det sägs att ”väl formar den starke med svärdet sin värld” men hur sanning, rätt och skönhet bygger på orden där eviga verkligheter formas. Jag funderade också på framväxten av det moderna Sverige och väckelserörelsens roll där läskunnighet, folkskolereformer, tillgången på kristen litteratur samspelade.

När svensken började läsa så var det Läsarna, väckelsefolket, som var förtrupperna. När demokratin utvecklades var inte minst frikyrkorörelsen plantskolan. När Sverige utvecklades till en tillitsbaserad välfärdsstat byggdes det på den kristna grunden om allas lika värde som odlats och gestaltats av starka idéburna kristna gemenskaper. Som vi ber, talar och tänker så formar vi också våra gemenskaper, församlingar och samhällen. Orden är inte bara tillfälliga ljudkonstruktioner utan bildar sammanhängande meningsbärande system som bidrar till att tolka världen.

Ord och läsning är viktiga för att forma förståelse för komplexa sammanhang. För att forma en hållbar och sammanhållen kristen tro behöver vi återta läsandet. Här ger inte samtiden så mycket hjälp där snuttifiering, slagord och polarisering har en framträdande roll. Vi inom kyrkan behöver ta ansvar för utvecklingen av våra egna sammanhang och genom detta också bidra till ett öppnare, generösare och mer sammanhållet samhälle.

All läsning är bra men det viktigaste är att återta bibelläsandet. Det behövs för att grunda, forma och bibehålla kristen tro. För några generationer sedan lästes Bibeln i den vanliga skolan. I dag behöver församlingar och enskilda kristna ta större egenansvar för detta. Låt mig ge några förslag:

Köp en bra kristen bok och ha den på nattygsbordet tillsammans med Bibeln.

Samla några vänner till en studiecirkel, gå en kurs eller bara ta en fika med boksamtal.

Till oss predikanter är uppmaningen att ge Bibelordet mer utrymme i förkunnelsen.

Vi behöver en förnyad läsarkultur där vi genom att läsa Bibeln, men också andra böcker, bidrar till att skapa ord och sammanhang för tron och även lägger grunden för ett bättre samtalsklimat och i förlängningen det demokratiska samhället. Det är tid att kyrkorna fylls av läsare igen.

Fler artiklar för dig