Gästkrönika

Därför ska du inte hoppa över släkttavlorna i Bibeln

Nästa gång du stöter på en lång uppräkning av namn i din bibelläsning, sucka inte, hoppa inte över dem, skriver Stefan Swärd.

Jag älskar att läsa Bibeln. Bibeln ger vägledning, tröst, tro, inspiration. Den ger viktiga moraliska riktlinjer och den intensiva känslan av att detta är Guds tilltal till oss människor. Mycket av Bibelns undervisning är tidlöst, är lika aktuellt i dag som när det skrevs. Men det är texter som skrevs för 2000–3000 år sedan i en helt annan tid. Därför kan en del vara svårt att förstå.

Ett exempel på detta är alla släkttavlor som finns på olika ställen i Bibeln. Varför finns detta med i Guds ord? Långa upprepningar av namn, generation för generation. Släkttavlorna i Matteusevangeliet och Lukasevangeliet har en tydlig teologisk poäng, att visa på Jesu rötter och ursprung, och hur han uppfyller ett antal profetior från Gamla testamentet.

I gamla testamentet har vi också ett antal släkttavlor, bland annat i 1 Krönikeboken 7. Vi läser bland annat att ”Efraims söner var Shutela, dennes son Bered, dennes son Tahat, dennes son Eleda, dennes son Tahat, dennes son Sabad och dennes son Shutela samt Eser och Eled.” Sedan läser vi vidare om att Efraim också födde Beria, och hans dotter var Sheera. Hon byggde Nedre och Övre Bet-Horon, likaså Ussen-Sheera. Sheera var uppenbarligen en driftig kvinna som satte i gång och genomförde byggprojekt.

Hon utmärkte sig i ett samhälle som var fullständigt patriarkaliskt. Jag har aldrig någonsin hört en predikan om Sheera.

—  Stefan Swärd

Finns det något vi kan lära oss av Bibelns släkttavlor? En viktig lärdom är att Gud är generationernas Gud. Vi kan också lära oss att han bryr sig om individerna, det är inte bara folkslag som lyfts fram i bibeltexterna, de enskilda personerna har en avgörande betydelse. Även Tahat, Sabad, Shutela och Eser är omnämnda, helt okända men de finns med där som pusselbitar i Guds historiska plan. Och Sheera denna driftiga kvinna, som utmärkte sig i ett samhälle som var fullständigt patriarkaliskt. Jag har aldrig någonsin hört en predikan om Sheera.

Släkttavlorna manar till en ödmjukhet och ett perspektiv på vår egen insats. Många generationer har gått före oss, vi för vidare en stafettpinne, men vår del av loppet är ganska begränsat i ett historiskt perspektiv. Om Herren dröjer kommer många generationer efter oss.

Släkttavlorna påminner oss om att vi har ett ansvar för de generationer som kommer efter oss. Det gäller både den kristna kyrkan, att skapa något som nästa och nästnästa generation kan bygga vidare på. Men det handlar också om att förvalta den planet som skaparen har gett oss. Att inte lämna efter oss en planet med obotliga miljöskador. Bibelns släkttavlor har ett budskap rakt in i vår moderna miljödebatt. Nästa gång du stöter på en lång uppräkning av namn i din bibelläsning, sucka inte, hoppa inte över dem – läs, begrunda och tacka Gud för dem som gått före.

Fler artiklar för dig