Gästkrönika

Ta inte mobbarnas parti - koranbränningar är dumheter och trams

Ebba Busch tycker att muslimer skall “vända bort blicken” och jämför koranbränningarna med humorsketcher i Svt. Uttalandet uppvisar just den brist på insikt och självförståelse som genomsyrar debatten, skriver Marie Demker.

Sverige är nu internationellt känt som landet där det bränns koraner. Det fanns en tid när vårt land var internationellt känt för sitt bistånd, deltagandet i FN-operationer och för den orädda kritiken mot de båda supermakterna. Men nu är det alltså koranbränningar.

I medierna benämns koranbränningarna, liksom det hat som enskilda riksdagsledamöter sprider, som ”islamkritik”. Men jag har högre krav på något som ska kallas kritik. Föraktfulla påståenden om en religionsgrundare eller att elda upp en religiös skrift är inte kritik. Syftet är repression, agerandet är auktoritärt och kan inte kallas religionskritik. I demonstrations- och yttrandefrihetens namn försöker i stället enskilda individer helt enkelt kringskära andra individers rättigheter. Och om regeringen går vidare i sina försök att ändra ordningslagen kommer dessa koranbrännare att lyckas. Tyvärr.

Den svenska regeringen var en gång känd för sina fördömanden av förtryck mot minoriteter i andra länder. Men nu har tumskruvarna dragits åt. Återvandring är på agendan, antalet kvotflyktingar minimeras och solidariteten med Ukraina innebär visserligen miljarder till vapen men de människor som flytt hit får leva på svältgränsen. Politiken har blivit egoistisk och ogin.

Politiken har blivit egoistisk och ogin.

—  Marie Demker

Vår regering och vår riksdag står på intet sätt bakom de koranbränningar som äger rum i vårt land. Agerandet ryms inom den vida ram som är svensk yttrande- och demonstrationsfrihet ger. Gott så. Men, att regeringsföreträdare försvarar sig med att lagstiftningen ser ut si eller så i stället för att tydligt och klart stå upp för religionsfrihet och för minoriteters rätt till sin kultur, religion och livsstil i vårt eget land är brist på civilkurage. I stället sjungs en halvkväden visa vars egentliga melodi hörs av alla som lyssnar.

Var är det oreserverade stödet från vårt politiska ledarskap för andras religionsfrihet? Flera kristna profiler har markerat förståelse för de sårade känslor som många muslimer i Sverige känner, utan att komma med förbudskrav. Till dem ansluter jag mig.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch tycker i stället att muslimer skall ”vända bort blicken” och jämför koranbränningarna med humorsketcher i Svt. Uttalandet uppvisar just den brist på insikt och självförståelse som genomsyrar debatten. Provokatörer som bränner koraner eller sprider hatfyllda uttalande om islam är just provokatörer. Ta då inte mobbarnas parti. Säg som det är, det här är dumheter och trams. Förlöjligande är något som provokatörer har svårt att tolerera, han eller hon vill bli tagen på allvar och kallad religionskritiker. Låt oss inte göra dem den tjänsten.

Fler artiklar för dig