Gästkrönika

Är ordningslagen lösningen på koranbränningarna?

Kan man förbjuda koranbränning utan att göra inskränkningar i yttrandefriheten? Det är den hetaste politiska frågan i Sverige sommaren 2023.

Svaret är inte enkelt och frågan är mycket komplicerad.

Finns det någon lösning?

Före 1970 fanns ett skydd i Sverige mot religionskränkning i lagen om trosfrid. När lagen togs bort menade regeringen att lagen om hets mot folkgrupp skulle räcka.

Höga jurister är oeniga om det går att använda denna lag för att stoppa koranbränningarna. En del hävdar att man inte kan se muslimerna som en folkgrupp. Andra anser att det kan man visst.

Nu har regeringen sagt att man ska titta på ordningslagen. Går det att skärpa skrivningen av lagen så att polisen kan ta hänsyn till om aktionen kan skapa oordning innan de ger grönt ljus. Och då gäller det säkerhetsläget inte enbart på den plats där koranbränningen äger rum.

Frågan nu är hur ska man se på religionsfrihet kontra yttrandefrihet?

Helt naturligt upplevas det som mycket sårande för troende muslimer, kristna eller judar när någon eldar upp Koranen, Bibeln eller Toran. Men ska det verkligen förbjudas i lag?

Var går i så fall gränsen för yttrandefrihet. Ska hot mot rikets säkerhet ställas över denna frihet?

Efter de senaste koranbränningarna har kritiken mot Sverige varit massiv från framför allt flera hårdföra muslimska stater. Länder som inte har samma tradition och syn på yttrandefrihet som vi i västvärlden.

Ska dessa protester från i många fall diktaturer påverka den svenska lagstiftningen? Trots att svenska diplomater, liksom nuvarande och tidigare stats- och utrikesministrar, försöker förklara att de inte heller gillar koranbränningar, så accepteras inte detta av dessa mer hårdföra länder.

Dessa händelser har dessutom påverkat den svenska Nato-ansökan, vilket satt frågan om svensk säkerhetspolitik i blixtbelysning.

Trots detta är det viktigt att inte ge vika för hot från omvärlden. Vi måste stå upp för vår demokrati, yttrandefrihet och våra värderingar. Om vi börjar låta omvärlden styra vad vi ska tillåta eller inte tillåta i yttrandefrihetens namn, är vi ute på hal is.

Samtidigt gäller det nu för regering och riksdag att finna en lösning på dagens situation utan att för den skull inskränka den svenska yttrandefriheten som är en del av vår grundlag.

Kanske är det en omdefiniering av ordningslagen som är lösningen. Det vill säga att polisen i sin tillståndsgivning kan ta hänsyn till säkerhetsläget på andra platser än där själva koranbränningen äger rum.

Detta är i så fall en klart bättre lösning än att inskränka vår yttrandefrihet, grunden för vår demokrati.

Fler artiklar för dig