Gästkrönika

Att helt lämna församlingen kan aldrig vara rätt

Församlingen är en träningsplats i att älska, förlåta och försonas, skriver Stefan Swärd.

Att människor lämnar kristna kyrkan uppmärksammas med jämna mellanrum i kristna pressen. Det är bra att skilja på två helt olika grunder för att lämna församlingen. Ett skäl kan vara att man tvivlar på kristen tro eller helt enkelt inte tror. Ett annat skäl kan vara att man tvivlar på församlingen och har problem med sin relation med andra kristna.

Kriser i sin relation till kristenheten och sin församling kan många av oss känna igen i vissa faser i livet. Det finns inga perfekta församlingar. Det viktigaste är att vi är i ett kristet sammanhang där vi vet att Jesus vill att vi ska vara. Jesus är huvudet för kroppen, Kristi kropp, den kristna församlingen. Det är han som bestämmer var vi ska tillhöra. Församlingen är en träningsplats i att älska, förlåta och försonas.

I vissa lägen kan det vara rätt att byta församling. Till exempel när församlingens andliga inriktning inte stämmer med de övertygelser som vi har eller när människor far illa av osunt ledarskap. Sådana byten ska dock inte göras förhastat, och göras i en ande av kärlek och försoning. Att helt lämna den kristna gemenskapen kan dock aldrig vara rätt. I Nya testamentet finns det inte några privatkristna. Jämfört med många andra organisationer tycker jag det är viktigt att kristna församlingar är unika i positiv bemärkelse. Att alla sorts människor ryms i församlingen kring den gemensamma nämnaren med Jesustron och bibeltron är en skatt och en grund för en unik social gemenskap.

Att vi tror med både hjärta och förnuft.

—  Stefan Swärd

Att lämna församlingen på grund av sviktande tro är en annan sak. Alla kan vi tvivla då och då, det är inget konstigt. Men en viktig aspekt är att den kristna tron behöver grundas i djupet av våra personligheter. Att vi tror med både hjärta och förnuft. Det är viktigt att församlingen är en formande miljö som skapar en djup grund för människors personliga tro. En troskris kan också utlösas av svåra händelser i livet, som anhörigas död och svåra sjukdomar, eller av hur vår församling fungerar. Var finns Gud någonstans i det mörka?

När församlingen sviktar eller vår relation med vår församling sviktar, är det viktigt att vårt kristna liv är grundat i mer än bara en social kristen gemenskap. Det personliga mötet med Jesus och vår relation med Jesus är basen som bär oss. Att bygga vårt liv på Guds ord och Guds löften är att bygga sitt liv på en stadig grund som håller när vi drabbas av livets stormar och kriser. Vi behöver även en tro som är grundad i vårt förstånd. Det finns gott om övertygande Gudsbevis och argument för den kristna trons sanning. Vi behöver församlingsmiljöer som formar stabila lärjungar, som älskar Jesus både med sitt hjärta och med sitt förstånd.

Fler artiklar för dig