Gästkrönika

Håll nationella egocentriker borta från EU-parlamentet

Alldeles för tyst om värderingar i EU-debatten, skriver Alf Svensson.

När Maastricht-fördraget arbetades fram lovade ordföranden Valéry Giscard d’Estaing att fördraget skulle lyfta fram kristna värderingars betydelse.

Detta kunde inte accepteras av alla EU-länders delegater. Orden eller uttrycket finns därför inte med. När jag påtalade detta för en av de ledande tyska delegaterna hävdade han att det ändå framgår av fördragstexten, att de kristna värderingarna betytt mycket.

Den tyske ordföranden för EPP (European People’s Party) den största partigruppen i Europaparlamentet, uttalade nyligen att ”kristna värderingar är Europas själ.” Och Manfred Weber underströk verkligen detta. Det var på tiden!

Den svenska europadebatten är oftast häpnadsväckande skraltig och värderingsfattig. Många är fixerade vid allt som kan tydas negativt. Andra ser det som mest angeläget, när nomineringar och val står för dörren, att understryka sin egen förträfflighet och omistlighet. Mest påfrestande är de som tycker att vi ska hota med att lämna EU, om vi inte får som vi vill. Det är så dumt så man, som en god vän brukar uttrycka sig, att man kan tro att klockorna stannar.

Givetvis finns det en del spänningar och skiftande åsikter inom EU. Så är det i vart enda enskilt land och i alla partier. Men att tro att man både kan plocka russinen ur kakan och samtidigt se till att den inte bakas, det är väl ändå inte mycket mer än korkat.

Inget politiskt beslut borde värderas högre än att tre europeiska kristdemokrater, Robert Schuman, Konrad Adenauer och Alcide de Gasperi satte EU-idén i rullning. Och gjorde detta utifrån kristna värderingar, vilka Manfred Weber nu kallar ”Europas själ”.

Fundera i två minuter på hur Europa skulle kunnat se ut i dag, om inte statsmän kunnat lyfta blicken över nationsgränser!

—  Alf Svensson

Hatet mellan länder i Europa efter andra världskriget var enormt. Risken att återigen börja slåss om både människor och makt var stor. Men fredsviljan segrade! Fundera i två minuter på hur Europa skulle kunnat se ut i dag, om inte statsmän kunnat lyfta blicken över nationsgränser! Och ni som hotar med att lämna EU, tänk en enda gång på hur det skulle te sig om Tyskland och Frankrike skulle göra något liknande.

EU-parlamentariker har mer makt än många anar. Därför krävs det att hedervärda och kunniga personer väljs. Inte en grupp nationella egocentriker! Inte sådana som tror att vårt land kan reda sig självt mot Kina, USA och Ryssland.

Det har varit alldeles för tyst om värderingar i EU-debatten. Vilka värderingar ska Europas framtid byggas på? Det behöver kandidater till EU-parlamentet berätta före valet. Finns visionerna? Låt oss då höra!

Fler artiklar för dig