Kyrkoherden Henrik Rydberg i svenskkyrkliga Västanfors-Västervåla församling ska starta vårdcentral i september. I Fagersta driver församlingen redan begravningsbyrå, skola och behandlingshem. Socialdemokraterna bör följa de kyrkliga entreprenörerna i Västmanland noga.
Debatten om vinstdrivande företag i välfärden har pågått i många år. Enligt SOM-institutet tycker 67 procent av de svarande att det är ett bra förslag att inte tillåta vinster i välfärden, medan 19 procent tycker att det är ett dåligt förslag. Även bland borgerliga väljare finns en stor majoritet för att sätta stopp för vinstjakten.
I skolan är drivkraften att tjäna pengar är särskilt kontroversiell. Media rapporterar om aggressiv marknadsföring, kvalitetsbrister och systematiska glädjebetyg i de kommersiella friskolorna. Frågan är vad som ska hända när de vinstdrivande företagen drar sig tillbaka. Socialdemokraterna kräver både avskaffad vinstjakt och bevarad valfrihet. Att låta kommuner och regioner återta verksamheten tillfredsställer det första kravet. Bara om ideella aktörer ersätter de vinstdrivande är det möjligt att klara båda.
Idrottsrörelsen kan säkert driva en gymnasieskola och ett byalag starta en hälsocentral. Men de aktörer i civilsamhället som har bäst förutsättningar att bedriva undervisning och omsorgsverksamhet är samfunden. Svenska kyrkan har till exempel enorma resurser och letar fortfarande efter sin roll efter tiden som statskyrka. Församlingarna sysslar redan med undervisning och de är arbetsgivare för pedagoger.
Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor helt. Det är inte så smart.
— Joel Stade
Problemet är att Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor helt. Det är inte så smart. Socialdemokraterna har tagit initiativ till en strategi för att stärka judiskt liv i Sverige. Men det oklart om judiska skolor kan finnas kvar om förbudet blir verklighet.
Argumentet att barn i konfessionella friskolor inte möter den mångfald som präglar Sverige håller inte. Det svårt att föreställa sig mer mångkulturella miljöer än Katolska kyrkan eller pingst, med människor från alla världsdelar. Att både muslimska och kristna friskolor befunnits ha stora brister de senaste åren är ett allvarligt problem. Men det åtgärdas bäst med skarpa kontroller och tydliga regler, inte totalförbud.
Ute i världen är det en självklarhet att religiösa organisationer bedriver välfärdsverksamhet, från hälsovård i utvecklingsländer till amerikanska toppuniversitet. Menar Socialdemokraterna allvar med att fasa ut vinsten men ha kvar valfriheten finns all anledning av att ompröva motståndet mot religiösa aktörer.
Varför inte börja med att besöka präst-vd:n Henrik Rydberg i Fagersta?
[ Joel Stade: Det minst neurotiska vore att ta in den kontroversiella psalmen i psalmboken igen ]