Gästkrönika

Att så många tonårskillar ser upp till Andrew Tate är ett haveri

Jag kan inte låta bli att bli uppgiven - vad hände med metoo, skriver Ella Bohlin.

Ibland framträder mönster och tendenser som bara inte går att ignorera. Som måste diskuteras och som ofrånkomligt behöver komma upp till ytan. Bland tonårspojkar sprids just nu giftiga värderingar som riskerar att vi förlorar en generation till den sunkigaste synen på jämställdhet och människans lika värde vi sett på länge.

Andrew Tate, en influerare av den värsta sorten, håller på att ta sig in i varje tonårig pojkes innersta rum. Andrew Tate har gjort sig känd för sina kontroversiella och grovt sexistiska uttalanden och handlingar. Dagens ledarsida har förtjänstfullt uppmärksammat fenomenet. Tate har beskrivits som ”kungen av toxisk maskulinitet”. Tates klipp har visats en miljard gånger på Tiktok och i förra året var han en av världens mest googlade personer.

Tidigare i år häktades Tate misstänkt för bland annat människohandel, våldtäkt och sexuella övergrepp. Han nekar till allt och en juridisk process pågår.

Tate har uttalat att kvinnor är mindre intelligenta än män, att de endast har värde för sin sexuella förmåga, och att det är deras ansvar att vara attraktiva och tillfredsställa män. Han predikar att en man ska ha stora muskler, bada i pengar, omges av snabba bilar och ”snygga brudar”.

Ska vi kastas bakåt i utvecklingen? Har vi inte kommit längre?

—  Ella Bohlin

Jag ser hur tonårskillarna matar slag på slag på sandsäckarna på gymmet. Hur de läser skumma självhjälpsböcker som handlar om hur du når absolut makt och startar egna företag inom drop-shipping för att kränga billiga produkter från Asien i hopp om att skaffa sig en egen förmögenhet.

Min väninna som är gymnasielärare känner tydligt igen bilden. Där framträder den destruktiva kvinnosynen och den skeva världsuppfattningen. Hon ser mönstret och hon har bestämt sig för att inte ge sig. Hon tar debatten i klassrummet – varje dag.

Begränsande könsmönster behöver ifrågasättas. De gynnar varken män eller kvinnor. Jag kan inte låta bli att bli uppgiven. Vad hände med metoo? Med kvinnorna som banade väg, som vägrade tystnaden och satte ord på trakasserier som pågått i årtionden i det tysta. Ska vi kastas bakåt i utvecklingen? Har vi inte kommit längre?

I en tid där unga har sina egna universum frikopplade från vuxenvärdens sociala medier är det är viktigare än någonsin med positiva förebilder som främjar jämställdhet och respekt för alla människor oavsett kön, etnisk tillhörighet, sexuell läggning eller bakgrund. Att så många unga killar ser upp till en person som Andrew Tate är vuxenvärldens totala misslyckande. Det pågår ett krig om generation Z och det är personer som min vän gymnasieläraren som är de verkliga förebilderna. Vi alla vuxna har ett ansvar att vara motgift till denna epidemi av dåliga värderingar som försöker förminska det kvinnliga könet.

Fler artiklar för dig