Gästkrönika

Av alla kriser är den värsta att var fjärde ung svensk man tycker livet är meningslöst

Den allt mer utbredda meningslösheten fördrivs med empati, inte med billigare bensin, skriver Alf Svensson.

Postkodlotteriets programledare, Rickard Sjöberg var med i en reklamsnutt i tv. Magdalena Forsberg, skidskyttestjärna, stod i full sportmundering och höll sina skidor. Hon har bland annat vunnit världsmästerskap i skidskytte sex år i rad. Så frågar Sjöberg:

- Har Du vunnit nått nån gång?

Magdalena Forsberg räknar upp en del av sina världsmästar- och guldmedaljer.

- Ja, men har Du vunnit nått på riktigt, undrar Sjöberg, vunnit nått ihop med andra?

Magdalena Forsberg tar sina skidor och traskar iväg. Och Sjöberg ropar:

- Eller?

Ja, det är nog frågan till oss alla. Har vi vunnit nått nån gång? Och har det varit på riktigt? Något som också blir till vinst för andra. Minns filosofen Diogenes, som av Alexander den store erbjöds guld och gröna skogar, men som tackade nej, men såg det som en vinst om kungen steg åt sidan, eftersom han skymde solen. Kanske kan denna historia, trots allt, ge oss ett uns av eftertankens kranka blekhet?

Häromdagen berättade professor Joel Halldorf om en undersökning som analysföretaget Kairos Future presenterat. Vi vet alla mer än väl att vårt land dras med kriser. Dag ut och tv-program och rubriker in handlar om vår materiella kris. Elkrisen, matkostnaderna, drivmedels- och räntekostnader. Men analysföretaget presenterar en annan kris, den värsta, vill jag påstå: En fjärdedel av alla och 35 procent av unga män i Sverige tycker att livet är meningslöst.

Hur kan det vara så? När vi lever i ett välfärdssamhälle med så stora möjligheter? Meningslöshet fördrivs inte med att bensinen blir billigare eller att matkassens kostnader känns uthärdlig.

Under mina pojkår hörde jag många gånger: Vad är vinst om du din själ förlorar? Min lärare i gammalgrekiska sa att de bibliska orden lika gärna kunde översättas: Vad är vinst om du förlorar dig själv? Att förlora sig själv måste väl vara som att uppleva livet meningslöst?

Under mina pojkår hörde jag många gånger: Vad är vinst om du din själ förlorar?

—  Alf Svensson

Dagens debatt handlar mycket om bröd, bildlikt talat, men vi lever ju inte enbart av bröd, av det materiella. Och var finns resonemangen, om hur vi ska hjälpa medmänniskor att göra livet till en vinst? En vinst tillsammans med andra!

Vi har tappat “vårt ord och vår papperslapp” och sitter som barfotabarn på “handlarns trapp” och lider av meningslöshet (om man nu får travestera Nils Ferlin). Individualismen har isolerat oss från det gemensamma församlings- och föreningslivet.

I en annan tv-reklam ropas det ut: Alla kan vinna, du kan vinna...

Kan vi inte höra Mahalia Jackson sjunga: “Om jag kan hjälpa någon under livets gång, blir det mening med hela mitt liv”. Låt oss göra det, hjälpa någon. Det är en mycket säker vinst. För mig och för andra.

Fler artiklar för dig