Gästkrönika

Det var fel av Öholm att såga hårdrocken

Moralpanik stärker inte moralen, den riskerar tvärtom att urholka den, skriver Markus Uvell.

Inslaget i SVT:s Svar Direkt 1984 om hårdrockens skadliga inverkan på samhället skrev TV-historia. Siewert Öholms minst sagt tuffa sågning av bandet W.A.S.P. var något för svenska förhållanden så ovanligt som klassisk moralpanik på kristen grund.

Över lag är det sällan vi ser moralpanik i svensk politisk debatt startad av populärkulturella företeelser. Det har hänt förr. Till exempel ville tidigare finansborgarrådet i Stockholm, Carl Cederschiöld, förbjuda gamle skräckrockaren Alice Cooper att boka spelningar i staden. Men det är ovanligt. Det bör vi vara tacksamma för.

En allt större del av amerikansk politik kretsar bland annat kring avståndstaganden från eller stöd till olika livsstilsval och populärkulturella uttryck. I Sverige har samtalet i stället dominerats av traditionella politiska konflikter kring skatter, välfärd, energi och kriminalitet. Det blir inte en lika underhållande debatt och den täcker inte in allt. Men den respekterar politikens gränser – politiken ska inte lägga sig i privatmoralen.

Tyvärr finns tecken på att detta håller på att förändras. På senare tid har den amerikanska debattens besatthet vid frågor kring transsexualitet och könsidentitet börjat flöda in i delar av det svenska politiska samtalet.

Det är inte oviktiga frågor. Olof Edsinger är en av dem som på ett pedagogiskt sätt försökt bringa klarhet i dem ur ett kristet perspektiv. När traditionella synsätt på kön och identitet utmanas bör det diskuteras, inte ignoreras. Men de bör heller inte ges proportioner i närheten av vad de fått i amerikansk debatt. Detta av åtminstone tre skäl.

Både Alice Cooper och W.A.S.P.-sångaren Blackie Lawless är i dag djupt troende kristna.

—  Markus Uvell

De avleder uppmärksamheten från sådant som är viktigare. Den som vill kan absolut bli upprörd över exemplen på hur transvestiter med namn som bygger på grova sexuella anspelningar läser sagor för barn på bibliotek. Men det är faktiskt inte i närheten av en av de viktigaste frågorna om barns kultur: finansiering och tillgänglighet.

De omvandlar också personliga moraliska ställningstaganden till politik. Vilka ideal, uttryck och normer som dominerar vårt offentliga samtal är frågor för oss alla att ta ställning till? Om vi lämnar dem åt politiska beslutsfattare att styra upp genom bojkotter eller förbud abdikerar vi från vårt personliga moraliska ansvar.

De leder också lätt till att vi dömer på förhand. Både Alice Cooper och W.A.S.P.-sångaren Blackie Lawless är i dag djupt troende kristna och viktiga opinionsbildare för trons kraft. Sebastian Stakset var förr nihilistisk gangsterrappare och blev senare evangelist. Allt är inte vad det verkar, att reflexmässigt försöka stoppa sådant som inte verkar bra riskerar göra så att vi går miste om något bättre. Faktum är att moralpanik inte stärker moralen, den riskerar tvärtom att urholka den.

Fler artiklar för dig