Gästkrönika

Varför kyrkfikar du inte med någon i en annan generation än din?

Bara genom ditt vittnesbörd kan du som äldre ge exakt vad den unge behöver höra, skriver Andreas Häger.

Gudstjänsten har gått mot sitt slut och församlingen rör sig ut mot fikaborden. I denna flod av människor finner vi alla åldrar och man hälsar på varandra med varma hälsningar. Men något händer när vi sätter oss ner. Snabbt och som om det ligger programmerat i oss sätter vi oss med dem i samma ålder. Jag tar en plats, dricker av mitt kaffe, ser ut över församlingen.

Kyrkan, som är en unik plats där alla generationer befinner sig, delar fortfarande upp sig internt. På kyrkfikat sitter alla generationer vid sina egna bord och vi har separata samlingar indelade efter ålder under veckan.

Det kanske fungerade förr, men när jag tänker på den generation som växer upp i dag är jag inte så säker på det. De ungas inflöde av vishet och livslärdomar kommer primärt från några år äldre personer genom en skärm på 15 sekunder. De lever i en värld med uppmålade fasader, illusioner av vad som är viktigt i livet och ser material som har gått igenom timmar av redigering för att vara slagkraftig i den stora konkurrens som är sociala medier. Många svar, men få resonemang. Många historier, men få livsberättelser. Många mål, men sällan prioritering.

På kyrkfikat sitter alla generationer vid sina egna bord.

—  Andreas Häger

En generation som har mer information än någon annan men är också mer vilsen är någon annan. De är öppna för att höra men kritiska till allt som sägs. Vad blir resultatet?

En generation som vill hitta det som är äkta. Det som är på riktigt och inte är en förskönad bild. Inte bara genomtänkta och välformulerade predikningar utan öppna och sårbara samtal med någon som bara är en människa.

Tar en klunk av mitt kaffe, blickar ut igen och där sitter du. Du som är medelålders eller pensionär. Du som har vandrat, brottats och levt med Jesus under decennier. Där sitter du med vishet, kunskap och vittnesbörd som kan vända uppochner på en ungdoms världsbild. Inte för att du är teolog eller pastor. Utan bara för att du är äldre och är kristen. Du är äkta.

I kyrkan i dag kan en ungdom som är orolig för kriget i Europa sitta bredvid en äldre som växte upp med att dra för mörkläggningsgardiner när nazister flög över med sina flygplan under 1940-talet, eller under osäkerheterna under kalla kriget. Bara genom ditt vittnesbörd kan du som äldre ge exakt vad den unge behöver höra. Äkta framtidshopp, äkta sanningar som håller livet ut och äkta vittnesbörd om vem Gud är.

Ungdomar är visserligen annorlunda på många sätt men de är fortfarande människor med samma frågor som alla människor har ställt sig i alla tider om identitet, framtid och Gud. När jag dricker upp mitt kaffe tänker jag att man borde sätta sig med någon från en annan generation nästa söndag. Kanske vill du göra samma sak?

Fler artiklar för dig