Gästkrönika

Var finns de kristna rösterna mot vapenvåldet?

Varför ropas det så mycket högre om abortförbud än om vapenvåldet bland kristna i USA? skriver Ella Bohlin.

Snabbt reglerar jag ned ljudet i bilen när nyheterna flödar ut i högtalarna. Vill inte att min dotter ska höra. Höra att tre nioåriga barn, lika gamla som hon själv, precis har dött i ytterligare en skolskjutning. Den här gången på en kristen skola i Nashville, Tennessee. En skola för barn från förskoleålder upp till tolv års ålder. I nästan en kvart höll skytten skolan i skräck. Bilder visar hur eleverna går ut ur byggnaden på rad, hårt håller de i varandras händer. Sex människor dog, tre vuxna och tre barn. Enligt CNN lyckades skytten att köpa vapen trots dokumenterad psykisk ohälsa.

Nashville är starkt förknippat med musiken och framför allt country och pop. Staden kallas också för ”Music City”. I sociala medier ser jag hur stora kristna artister uttrycket sympatier med offrens anhöriga. Det är fina ord – men hur länge ska denna galenskap tillåtas att pågå? Var finns kraven på en verklig förändring?

Tillgången till vapen har pekats ut som en av de viktigaste faktorerna bakom skjutningar, 23 miljoner vapen såldes under 2020, en ökning med hela 65 procent i jämförelse med året innan. Så mycket vapen i omlopp. Men trots detta ett kompakt motstånd mot hårdare vapenregleringar. I de politiska församlingarna blockeras ständigt försök att begränsa tillgången på vapen.

Det krävs en ilska från djupet av själen.

—  Ella Bohlin

Nej, jag vet, amerikansk politik går inte att enkelt översätta till en svensk kontext. Rätten att bära vapen har historiska rötter. Den heligförklarade konstitutionen rör man tydligen bara inte och ”second amendment” har anhängare bland alla politiska grupperingar. Frågan har mängder av dimensioner – konstitutionellt, medborgarrättsligt, socialt, kulturellt, politiskt och många fler.

Samtidigt – bara timmar efter att Roe mot Wade upphävdes i juni förra året blev Missouri första delstat att verkställa en lag som förbjuder aborter. Arkansas och Oklahoma följde tätt efter. 13 delstater hade redan lagar förberedda för abortförbud eller skarpa inskränkningar. En av de mest grundläggande mänskliga rättigheterna är ju rätten till liv men varje dag dödas fler än 500 människor runt om i världen med hjälp av skjutvapen. Hur går det ihop? Varför ropas det så mycket högre om abortförbud än om vapenvåldet bland kristna i USA?

Det räcker inte att bara uttrycka medlidande och sympati på Instagram. Var är kraven på djupgående förändring? Varför orkar man demonstrera och samla massorna kring abortmotståndet men inte mot skolskjutningarna? Det krävs en ilska från djupet av själen. I detta kan jag sakna de kristna rösterna mot vapenvåldet.

Fler artiklar för dig