Gästkrönika

Tyvärr tror kristna i dag att det inte går att göra anspråk på sanningen

Vi måste aldrig välja mellan mission eller dialog, skriver Thomas Idergard.

Evangeliernas berättelser om möten med Jesus slutar oftast med en utsändning. Hans sista budskap innan himmelsfärden är att alla folk ska göras till lärjungar. Så formuleras kyrkans identitet: mission.

Kristen mission blir konsekvensen av att kristna tar sin tro på allvar; att Jesus Kristus, Gud som människa, är vägen, sanningen och livet. Inte bara för oss som redan tror, utan för alla. Inte en av många vägar, något relativt eller en variant av liv. Utan i bestämd form.

Inte särskilt ”öppet”, kan tyckas. Men Jesus är inte ”öppen” i meningen ”anything goes”. I stället har han kommit för att visa att tron på honom, som övervinner döden, ger ett liv i gemenskap med Gud, alltings upphov och mål. Med verklig och varaktig mening här, och uppståndelse efter döden.

Tyvärr tror också kristna i dag att det inte går att göra offentligt anspråk på sanningen – som Jesus gjorde, och tron på honom som frälsare innebär – och samtidigt respektera andras uppfattningar i ett pluralistiskt samhälle. En villfarelse konstruerad av relativismen. Allt beror ju på vad som hålls för sant.

Jesus är inte “öppen” i meningen “anything goes”.

—  Thomas Idergard

Det kristna sanningsanspråket förutsätter att Gud har gett var och en av oss friheten att svara på, och omfamna, sanningen. Friheten att inte omfamna sanningen och samtidigt förbli respekterad, ja, älskad, av den som omfamnar sanningen, just för att sanningen påbjuder oss att göra det – det är det unika med det kristna sanningsbegreppet. Och det är därför som den fria, demokratiska samhällsordningen uppstår där kristendomen präglar kulturen. Där respekt inte betyder att hålla med, men att leva med att alla inte vill bekänna sanningen.

De eviga konsekvenserna blir Guds sak en dag; utan att det är fel, allra minst ”hatiskt” eller ”fobiskt”, att med Jesus påminna om att Guds sak i sin tur är hur vi lever, och efter vad vi lever, här.

Dialog med ateister och andra religioner, alltså andra sanningsanspråk, är mycket viktig i en värld där olika livsåskådningar möter varandra och behöver leva sida vid sida. Men den ersätter inte missionen. Dialog syftar till fredlig samexistens mellan människor som har olika uppfattningar om vad som är sant om Gud. Dialog förutsätter aldrig tro på att det finns olika sanningar.

I evangelierna sänder Jesus aldrig någon för att gå ut och fråga folk vad de tycker och känner. Men för att förkunna att Guds rike är förverkligat i honom, Jesus Kristus, och därmed tillgängligt för alla som vill lyssna, tro och handla därefter. Det förblir de kristnas centrala uppgift. Till tidens slut.

Fler artiklar för dig