Gästkrönika

Tänk på att göra vad du kan för att stötta och uppmuntra din pastor

För att utveckla kristna kyrkan är apostlar, profeter och evangelister helt avgörande, skriver Stefan Swärd.

Jag har ägnat hela mitt liv åt att vara pastor, församlingsledare och predikant. I stor utsträckning i små och okända sammanhang helt utanför radarn för kristen media. En gång pratade jag med en börsbolagsdirektör om ledarskap och jämförde hans jobb med mitt jobb att vara pastor. Jag sa till honom att hans jobb var enklare. Att leda människor som specialrekryterats för ett visst uppdrag, med rätt kompetens, som dessutom alltid måste vara på jobbet och får bra betalt för att vara där.

En församling är en ideell organisation. Alla är där frivilligt. Nästan alla åtar sig uppdrag frivilligt. Alla kategorier av människor kommer med, en brokig skara, en äkta mångfald. Börsbolagsdirektören höll med om att pastorns ledaruppdrag var mer komplicerat än hans.

Det är inte lätt att vara pastor. Vissa dagar är roliga. Vissa dagar präglas av missmod och besvikelser. Tänk på att göra vad du kan för att stötta och uppmuntra din pastor.

Pastorsuppdraget står inför nya utmaningar. En utmaning är den statiska och professionaliserande inställningen som har blivit vanlig. Ytterst handlar alla tjänster i kristna församlingen om kallelse och gåvor från Gud. Utbildning kan utmejsla och utveckla gåvan och kallelsen, men kan inte ersätta den. Kallelse och gåva måste komma i första hand när tjänster i kristen verksamhet ska bejakas.

En annan fara i vår tid är att för mycket strömlinjeforma ledarskap i kristna församlingar. Bibeln talar om en mångfald av gåvor och tjänster när det gäller predikan och församlingsledning, apostlar, profeter, herdar, lärare och evangelister. Herdar och lärare har ett erkännande i svensk kristenhet och det finns anställningar och resurser kopplade till dessa gåvor och tjänster. Men för att utveckla kristna kyrkan är apostlar, profeter och evangelister helt avgörande. Försöker vi göra evangelisten till pastor förkvävs evangelisten.

En annan utmaning handlar om gåvor, kallelse, anställningsförhållanden och ekonomi. Ytterst handlar det om att kristna kyrkan ska bejaka gåvor och tjänster i församlingen och människors kallelse. I vissa lägen kan detta bejakande uttryckas i form av en anställning. I de flesta fall är det inte möjligt. Mindre församlingar har oftast inte råd med en heltidsanställning och det skapas lösningar med deltider i flera olika församlingar, alternativt att pastorn har ett annat arbete på deltid. Vi måste ge utrymme för tjänst i församlingen även om en predikant behöver försörja sig genom ett annat arbete. Målsättningen måste alltid vara att de olika gåvorna och tjänsterna är i funktion i församlingen oavsett om det finns ekonomiskt utrymme för anställningar eller inte.

Fler artiklar för dig