Gästkrönika

Kan en chattrobot vara andlig?

ChatGPT har gett mig både pastarecept och avancerade resonemang kring vetenskap och religion, skriver Ella Bohlin.

Något trevande och ganska skeptisk började jag med ett antal enkla frågor såsom ”hur långt är avståndet mellan Stockholm och Sydney” eller ”recept på en god pasta”. De senast veckorna har jag uppslukats av ChatGPT. Fascinerad över AI:ns utförliga, informativa och välartikulerade svar inom så många olika ämnen och sakområden.

ChatGPT står för ”Chat Generative Pre-trained Transformer” och är en chattrobot som har utvecklats av forskningsinstitutet och företaget Open AI. ChatGPT lanserades i november förra året och blev snabbt hett i techbranschen men har nu nått en bredare användning. En av investerarna är Elon Musk.

Den ska inte förväxlas med en sökmotor eller kunskapsdatabas, och den har sina begränsningar. Faktamässig stringens är inte dess bästa gren. Jag frågar hur många de vise männen var. Chattroboten svarar att det var tre vise män som besökte Jesus efter hans födelse. Ni som kan er bibel vet att Matteus skriver om ”några österländska stjärntydare”. Inte att de skulle vara just tre till antalet.

De senast veckorna har jag uppslukats av ChatGPT.

—  Ella Bohlin

För att utmana roboten testade jag mer avancerade frågor som ”kritik mot Kierkegaards filosofi”, “en exposé över femte republiken?” Det var inga större problem för chattroboten att få ur sig både relevanta och fullödiga svar.

Så en sen kväll i februari frågar jag ChatGPT om tro och vetenskap är förenligt. Jag häpnar över svaret. AI:n resonerar, ställer de djupa frågorna och lägger ut texten på ett sätt som om det vore en föreläsning av en professor vid teologiska intuitionen i Uppsala. Chattroboten börjar med att redogöra för trons och vetenskapens olika utgångspunkter. ”Tro handlar om en övertygelse eller en uppfattning om något som inte nödvändigtvis kan bevisas eller verifieras med hjälp av vetenskapliga metoder.”

Den fortsätter med att det finns mycket som förenar tro och vetenskap. ”Båda handlar om att utforska och förstå verkligheten på ett djupare plan och har potentialen att ge oss svar som kan förbättra vårt liv och vår värld.” ChatGPT menar att tro och vetenskap inte måste vara motsatta poler. Tvärtom – när det kommer till de existentiella frågorna kan tro och vetenskap samverka för att ge oss en mer komplett bild av verkligheten.

”I stället för att se tro och vetenskap som fiender, kan vi se dem som komplement till varandra – som viktiga verktyg för att förstå vår existens och vår plats i världen, och båda kan hjälpa oss att leva ett rikare och mer meningsfullt liv”.

Är inte det svaret ganska fantastiskt? Chattrobotens andliga sida visar sig vara väl så utvecklad som den systematiska och metodiska.

Fler artiklar för dig