Gästkrönika

Att rycka bort vigselrätten från samfunden är helt fel väg

För varje par som väljer bort kyrkvigsel missar kyrkan ett tillfälle att visa vägen till tro, skriver Joel Stade.

Bör de religiösa samfunden fråntas rätten att förrätta rättsligt bindande vigslar? Tidningen Expressens reporter har funnit kvinnofientliga bruk i muslimska församlingar och tidningens ledarsida drar slutsatsen att vigselrätten därför borde ryckas från alla samfund. Det är fel väg. Ta vigselrätten ifrån dem som missköter den myndighetsutövning de utövar på delegation från staten, men låt de som sköter sig fortsätta viga med juridisk verkan.

I kulturdebatten finns ett nyväckt intresse för tro och religion. Men det är en elitrörelse, något för ett fåtal. Kunskapen om kyrkan och kristen tro är på nedåtgående i vårt samhälle. Bibelberättelser och psalmer som alltid varit självklara referenspunkter ersätts nu med nya från amerikansk populärkultur.

Många har vittnat om att vägen till tro började i kyrkbänken under en konfirmationsgudstjänst, ett bröllop eller en familjemässa när ungarna är med i kören. Helt sekulära vardagssvenskar får plötsligt syn på liturgin och känner Ordet verka. Något slår rot, nyfikenheten väcks.

Men om juridiskt giltiga vigslar bara kan ske i kommunens regi kommer många par slopa kyrkan av praktiska skäl. Det blir färre tillfällen att fylla bänkarna och låta de församlade höra Pauli ord i Första Korinthierbrevet: ”Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst …”

Kanske skulle det svida mest för Svenska kyrkan att gå vigselrätten förlustig. Den gamla statskyrkan var symbiotiskt förenad med staten i ett halvt millennium – hennes präster binder män och kvinnor i statligt giltiga äktenskap utan att reflektera närmare över saken. Det är också Svenska kyrkan som i svensk kristenhet främst har rollen att samla de andligt omedvetna och okunniga till ceremonier som deltagarna uppfattar som ett uttryck för tradition snarare än tro.

Det kan vara bra att kunna hota samfund som sysslar med kvinnofientliga avarter med indragen vigselrätt.

—  Joel Stade

Dagens opinionsredaktör Frida Park påpekar att samfunden kan slippa teologiskt skavande krav på anpassning om de frivilligt avstår rätten att viga (16/2). Här har Park en viktig poäng. Klåfingriga kulturradikaler använder gärna vigselrätten för att försöka styra och ställa i samfunden – till exempel att kräva att samfund viger samkönade. Men det finns en poäng med att stat och samfund har relationer och samarbetar, till exempel genom att religiösa ledare har vigselrätt på delegation. Det kan vara bra att kunna hota samfund som sysslar med kvinnofientliga avarter med indragen vigselrätt.

Vi har fått en missionsbefallning – låt oss ta varje chans att fullgöra den. Varje par som väljer bort vigsel i kyrkan därför att det är krångligt att också vigas i rådhuset är ett förlorat tillfälle att göra det.

Fler artiklar för dig