Gästkrönika

Om kristen tro är konspiration är den unikt framgångsrik

Jag saknar förklaringar från Tännsjö hur det han kallar konspirationsteori kan ha en sådan attraktionskraft trots att den kostat och kostar människor livet, skriver Stefan Swärd.

Den gamle kommunisten och filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö avfärdar alla religioner (13 och 23/1) på DN Debatt, ”Religion är den djärvaste konspirationsteorin av alla”. Tännsjö är bekymrad över att religiösa konspirationsteorier omhuldas i det offentliga samtalet.

Ett exempel han ger på detta är teologen Joel Halldorfs plattform på kultursidor. Religioner bygger på djärva men osannolika antaganden om verkligheten och de olika religionerna motsäger varandra så vi kan tryggt konstatera att högst en av dem är sann, menar Tännsjö. Hans slutsats är att ingen av dem håller måttet, något även Fredrik Wenell har också kommenterat på ledarplats i Dagen (17/1).

Om man ska betrakta Jesus som grundare av en falsk konspirationsteori så har det i så fall varit ett unikt framgångsrikt projekt. En avgörande fråga är hur en judisk kringvandrande vishetslärare som var verksam i en avlägsen provins i Romarrikets utkanter för 2000 år sedan, långt bort från alla politiska, militära och filosofiska maktcentra – som dessutom blev mördad vid drygt 30 års ålder – har blivit den mest älskade, citerade, beundrade och hyllade personen i hela mänsklighetens historia. Det är alldeles för trivialt att bara kalla det för en konspirationsteori.

Tio Guds bud – en tidlös moralisk kompass.

—  Stefan Swärd

Över två miljarder av världens befolkning bekänner sig som kristna i dag. Trots detta är kristna kanske den mest förföljda gruppen på vår planet, framför allt i muslimska länder men också i länder som Kina och Indien. Jag saknar förklaringar från Tännsjö och hans ateistkollegor hur en tro som kostat livet under de första 200 åren och även i dag i stora delar av världen, har kunnat ha en sådan oerhörd attraktionskraft.

Tännsjös kristendomsfientliga hållning har varit svensk offentlig politik senaste 100 åren. Som Per Ewert visar i sin avhandling höll ledande socialdemokrater i stor utsträckning i svensk avkristningsprocess och lyckades riktigt bra.

Jag minns fortfarande mina lågstadielektioner från första delen av 1960-talet då det fortfarande förekom morgonböner i vanliga skolan med psalmsång och bibelläsning. I dag vill politiker förbjuda detsamma även i konfessionella kristna friskolor. Då lärde vi oss tio Guds bud – en tidlös moralisk kompass. I alla våldsutsatta bostadsområden kan man notera att det ofta saknas såväl kyrkor, kristendomsundervisning och tio Guds bud.

Det Tännsjö kallar för konspirationsteori har rensats bort från många delar av samhället samtidigt som moralen tycks ha försämrats betydligt. Räknar man bort Gud är människan bara ett utvecklat däggdjur som dominerar över de andra djuren. Enligt den kristna hypotesen är det existensen av en skapande Gud som ligger bakom att vi existerar, har en mening, kan älska, skapa och tänka förnuftigt.

Fler artiklar för dig