Gästkrönika

Tystnad har blivit något exklusivt - de som har råd bor långt från järnvägsspår och åker på tyst retreat

Får vi be om största möjliga tystnad under 2023, skriver Ella Bohlin.

I höstas klubbade den politiska majoriteten i kommunfullmäktige i Norrtälje igenom en rejäl löneökning åt sig själva. Arvodet för den moderate ordförande i kommunstyrelsen skulle höjas med närmare 30 procent vilket naturligtvis väckte stark kritik. Kommunstyrelsens vice ordförande Staffan Tjörnhammar (M) fick frågan av en journalist om inte pengarna hade kunnat gå till annat? Klippet blev snabb viralt och plockades upp i nyhetsmedia över hela världen. Men det var inte i första hand det Tjörnhammar svarade som väckte uppseende utan den långa tystnaden. Ställd inför frågan uppstår en pinsam tystnad i hela 26 sekunder. Klippet är lika plågsamt att se varje gång.

Tystnad kan vara obehagligt men det finns många sammanhang där vi kan behöva låta tystnaden tala. I våra sociala relationer har vi ofta en tendens att undvika tystnad. Tystnad uppfattas som något obekvämt eller till och med skrämmande. Vi undviker tystnaden till varje pris. I dag är det sällan tyst runt omkring oss. Jag tillhör dem som ofta har en podd eller ljudbok på i öronen samtidigt som jag gör hushållssysslor eller motionerar. Vi gör sällan en sak i taget vilket också påverkar vår uppmärksamhetsförmåga.

Naturvårdsverket har sammanställt kunskap om hur buller påverkar oss. Exponering av buller kan leda till negativa hälsoeffekter såsom koncentrationssvårigheter och sömnstörningar. Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, metabola sjukdomar och psykisk ohälsa ökar. För barn och unga finns en särskild risk för koncentrationssvårigheter och inlärningsproblem vid exponering av buller i hemmet eller i skolmiljön.

Det finns många sammanhang där vi kan behöva låta tystnaden tala.

—  Ella Bohlin

Enligt WHO utgör trafiken vår största ljudförorening och det finns gränsvärden för buller. Men det har visat sig att hela 30 procent av Europas befolkning utsätts för över 55 decibel nattetid. Trots att rekommenderad högsta ljudnivå är 30 decibel nattetid som riktlinje för en god sömn.

Tystnad har blivit något exklusivt. Den som har råd bosätter sig långt ifrån en hårt trafikerad väg, ett järnvägsspår eller korsning. Eller kanske unnar sig att åka i väg på tysta retreater. Andra har inte alls samma valmöjligheter.

Det är alltså inte bara obekväma politiker som behöver tystnaden. Det sägs att ett litet test på nära vänskap är förmåga att vara helt tysta tillsammans utan att det känns obekvämt eller att det blir en märklig stämning. Låta tankar komma och gå, våga stanna kvar i en känsla som uppstår. Reflektera inåt, öva oss i tacksamhet och låta oss hänföras av omvärldens skönhet utan ständiga soundtrack. Så mina damer och herrar, inför det nya året 2023 – får vi be om största möjliga tystnad.

Fler artiklar för dig