Gästkrönika

Brevstämpeln som blev en kassako för staten

Vi som skattebetalare kan och bör kräva är att få veta skattens funktion, skriver Ella Bohlin.

Vi betalar mycket skatt i Sverige. Samtidigt har vi också ett väl utbyggt välfärdssystem som bekostar utbildning, skola, vård, pensioner, försvar och rättssystemet och mycket annat. Skatter behövs för att kunna finansiera det vi tillsammans har nytta av och de har en utjämnande effekt.

De direkta skatterna, som skatt på inkomster och förmögenhet, är för de flesta ganska uppenbara men de indirekta skatterna som punktskatt och mervärdesskatt (moms) på varor och tjänster är inte lika synliga. Sedan finns det andra skatter som lika svåra att upptäcka som kantareller på hösten men som liksom hänger med av gammal hävd.

Min man och jag hade inte lämnat tjugoårsåldern när vi köpte vårt första hus. Plötsligt stod vi med nycklarna i handen till ett eget hus. Känslan var hisnande. Visserligen låg huset en bra bit utanför stadens puls men med goda kommunikationer. Vi hade belånat oss och skrapat rent alla konton. Så kom en liten överraskning från Lantmäteriet – lagfart eller ”stämpelskatt” skulle betalas omgående.

När systemet för lagfartskostnader och pantbrevskostnader infördes så var syftet att skatten skulle täcka det faktiska arbete som gjordes av myndigheterna för att ta fram skriftliga pantbrev och lagfartsbevis. Belopp som utställdes fick frimärksliknande märken med olika valörer. Märkena i sin tur stämplades, därav namnet ”stämpelskatt”. Skatten i procent beräknades på dåtidens ganska låga fastighetspriser och behov av belåning. Men tiderna förändras som bekant. I dag har pappersdokumenten helt försvunnit, processen är digital och allt registreras i fastighetsregistret. Men skatten – den är kvar likväl.

Lagfart är helt enkelt en oskälig skatt.

—  Ella Bohlin

Stämpelskatten är i dag 1,5 procent på köpeskillingen. Enligt Ekonomistyrningsverket uppgick den för 2021 till cirka 15,5 miljarder kronor i inkomster för staten. Det är två miljarder mer än fastighetsskatten gjorde på ett år innan den omvandlades till fastighetsavgift, och det är hushållen som träder in på villamarknaden som står för notan. En riktig kassako för staten med andra ord. Ett system som är inkomstbringande avskaffar man inte i första hand.

Jag bidrar mer än gärna till den gemensamma välfärden. Men det vi som skattebetalare kan och bör kräva är att få veta skattens funktion. Skatt på själva köpesumman är ganska absurt. Det är ju inte dyrare för myndigheterna att hantera dokumentation för ett köp av ett hus som är värt 4 miljoner eller 14 – arbetet är detsamma. Nej, lagfart är helt enkelt en oskälig skatt. Det är inte något annat än en extra fastighetsskatt utan koppling till myndighetens arbete. Ersätt hellre med en fast avgift som speglar myndighetens faktiska kostnad. Jag säger som Mäklarsamfundet: ”Stämpla ut stämpelskatten”.

Fler artiklar för dig