Gästkrönika

Det här är min bön inför 2023

Ett andligt väderomslag kan förvandla en steril och ofruktbar öken till en blomstrande trädgård, skriver Niklas Piensoho.

Den plats på jorden där man uppmätt den varmaste temperaturen är Death Valley i USA. Toppnoteringen är 56,7 grader C i skuggan. Det är inte för intet som platsen fått sitt namn; dödens dal. Det faller otroligt lite nederbörd och är väldigt ogästvänlig. Men ungefär en gång vart tionde år inträffar något fantastiskt mitt i ökenlandskapet. Från ingenstans förvandlas den sterila öknen till en blomstrande lustgård. Marken täcks av en blomsterprakt som är bedövande i skönhet och mångfald. Orsaken till detta förvandlingsnummer är att ett sällsynt regn har fallit i öknen. Under ytan på en av planetens mest sterila platser ryms förutsättningarna för något som bäst kan beskrivas som en Edens lustgård. Det som behövs är ett regn, sedan händer resten av sig självt.

I Jesaja 35 finns en profetia om att öknen ska blomma. Men i Jesajas vision är det inte regnet som utlöser förvandlingsnumret utan Guds ingripande. Det är en av alla Jesaja-texter som brukar användas i adventstid och det är en profetisk vision om vad Jesus kan göra. I de mest karga och sterila förhållanden kan Jesu närvaro åstadkomma under.

För mig har texten om den blommande öknen blivit till en bön för nästa år. På många sätt är den svenska kulturen och vår sekulära kontext ett andligt ökenlandskap. Få svenskar verkar intresserade av tro och religion. Konsumtionssamhället suger liksom upp allt syre och gör att den andliga öknen breder ut sig. Men Jesaja ser bortom det ögat kan uppfatta. Ett andligt väderomslag kan förvandla en steril och ofruktbar öken till en blomstrande trädgård. Det är vad jag ber om för Stockholm och för Sverige inför 2023.

Håll ut, det kommer andra tider!

—  Niklas Piensoho

Jesajas profetia är också ett löfte man kan läsa på ett mer personligt plan. Efter ökenperioder kan människor börja blomma. Den som haft ett enkelt och tillrättalagt liv är sällan en blomsterträdgård, snarare en sankmark av självgodhet. Men den som gått igenom svårigheter och blivit stukad av livet kan genom Guds nåd få bli som en blomstrande trädgård som sprider vila och välbehag.

Det var efter 40 år i öknen som Mose blev möjlig som ledare för befrielsen från slaveriet i Egypten. Johannes Döparen formas i öknen och efter frestelsen i öknen börjar Jesus sin offentliga tjänst. När Paulus mött Jesus tillbringar han tre år i öknen innan han söker sig till Jerusalem och startar sin förkunnartjänst.

Bibeln är full av berättelser om hur öknen formar människor till tjänst i Guds rike. Det gäller också för oss. Du som upplever att du lever i en andlig stenöken där allt är sterilt och dött – håll ut, det kommer andra tider! Och till alla oss som hoppas på ett andligt klimatomslag i Sverige – för Gud är allting möjligt. Låt oss be att öknen blommar nästa år!

Fler artiklar för dig