Gästkrönika

Varför så yrvakna över att dagens ungdomsrevolt är konservativ?

Vad kan vara en mer kraftfull motståndshandling i vår narcissistiska samtid än att fokusera på den lilla världen, det genuina och den långa sikten? skriver Markus Uvell

I en populär faktoid – alltså ett påstående många tror är sant men som inte är det – sägs det att Sokrates (469–399 f Kr) beklagar sig över att ungdomen är ohyfsad, respektlös och har dåligt bordsskick. Även om just detta citat är fejkat kan vi lugnt utgå från att redan de gamla grekerna suckade över “dagens unga”.

Jag tänker på det när jag följer de yrvakna reaktionerna på den starka högervågen bland unga i årets val.

Olika mätningar ger lite olika mått på de exakta siffrorna, men klart är att främst M men även SD fick särskilt starkt stöd hos de yngsta väljarna. Sammantaget röstade sex av tio unga för maktskifte, betydligt fler än i väljarkåren i stort. Det strider mot mångas förutfattade mening om hur unga människor ser på samhället.

De vanligaste förklaringarna till högervågen bland unga är att brottsligheten snabbt blivit den största frågan även i denna grupp, samt att unga väljare generellt brukar efterfråga förändring, vilket högerpartierna erbjöd.

En underliggande förklaring är dock att de unga allt oftare är konservativa. Andelen som betraktar sig själva som konservativa är till exempel högst bland de yngsta och de äldsta, medan medelålders väljare generellt sett är mer radikala.

Dagens unga kommer att bli mer ansvarstagande vuxna än min egen generation

—  Markus Uvell

Redan för fem år sedan kunde omvärldsanalysföretaget Kairos Future visa att listan över sådant unga tycker väcker respekt toppas av påtagligt traditionella ideal: att vara en bra förälder, att vara allmänbildad och att leva i en livslång relation.

I Ungdomsbarometerns eftervalsundersökning, som presenterades nyligen, ställdes frågan vilken person de unga beundrar allra mest. Den överlägsna vinnaren var varken någon artist eller skådespelare utan mamma (29 procent), med pappa som tvåa (15 procent).

Andelen som mest beundrar någon idrottsstjärna är bara en tiondel så hög som andelen som mest beundrar sin mamma. Onekligen en annan bild än den av ytliga, statusfixerade ungdomar.

Varifrån kommer denna konservativa ungdomsrevolt? Generellt brukar man säga att en generations värderingar speglar den tid då den växt upp. Dagens unga har upplevt en tid av extrem individualism och maximalt självförverkligande, manifesterat i bland annat rekordmånga skilsmässor och glorifiering av lösa relationer.

Det är därför inte överraskande att många av dem söker sig inåt och hemåt, blir mer familjeorienterade och trygghetssökande. För vad kan vara en mer kraftfull motståndshandling i vår narcissistiska samtid än att fokusera på den lilla världen, det genuina och den långa sikten?

Vilka konsekvenser denna revolt kommer få återstår att se. Men mycket talar för att dagens unga kommer att bli mer ansvarstagande vuxna än min egen generation.

Fler artiklar för dig