Gästkrönika

Om vi avskaffar djävulen så har allt ont ett enda ursprung: människan

Är det dags att avskaffa den onde, och vara nöjd om folk bara vill tro på Gud? skriver Niklas Piensoho.

“Måste jag tro på djävulen också? Jag har ju precis börjat tro på Gud, räcker inte det?” Påståendet kom från en man i 60-årsåldern som gick i en av våra Alphakurser. Vi hade haft en kväll på temat “Var kommer det onda ifrån?” och jag hade försökt säga något om att vi som kristna tror på en ond makt.

Nej, vi tror inte på djävulen på samma sätt som vi tror på Fadern, Sonen och den helige Ande. Vi tillber den treenige Guden som alltings skapare, upprätthållare och frälsare. Djävulen är i en helt annan division enligt Bibeln. Är det då dags att avskaffa den onde och vara nöjd om folk vill tro på Gud?

I så fall skulle den kristna människosynen förändras i grunden. Det skulle nämligen betyda att allt det onda har ett enda ursprung: människan. I Ukraina ser människor dagligen ondskan verksam. Om det inte finns en djävul då är det ryssarna och bara ryssarna som bär ansvar för allt som händer. Om ondskan vi ser bara har människan som ursprung blir världen en mycket mörk plats att leva i.

Man kan använda politiska och psykologiska förklaringsmodeller för att förstå krigets logik och de övergrepp som följer i kölvattnet av civilisationens sammanbrott. Men inget av detta fritar någon av förövarna deras ansvar. Att hålla fast vid den bibliska tron på att djävulen förför och förleder människor tar inte ifrån en människa hennes ansvar, men det ger en möjlighet att fördela skulden och så småningom också hitta försoning. Det hjälper också förövaren att kunna omvända sig från det onda och bli fri. Och jag tror att varje människa är möjlig att rehabilitera, oavsett vilken ondska man deltagit i.

Är det då dags att avskaffa den onde?

—  Niklas Piensoho

Tron på en djävul är alltså inget frikort för dåliga beslut eller elakheter. Det är högst olämpligt och synnerligen obibliskt att skylla alla dumheter man begår på den onde. Nej, du får nog fortsätta att ta ansvar för oredan du själv ställer till med och be om ursäkt, försöka rätta till och ta ansvar när det behövs.

Inte heller tror jag att världen är minerad med onda andar som överrumplar oss och styr våra tankar och handlingar utan att vi vet om det. Ingen behöver se sig nervöst över axeln för att se om demoner ligger på lur. Men den människa som målmedvetet odlar bitterhet, hat eller själviskhet riskerar att steg för steg beträda en väg som öppnar både tanke, känsla och handling för djävulen själv.

Vi har alla sett att när politiska system som bygger på rasism, hat och fiendskap har genomsyrat tankevärlden på tillräckligt många så öppnar det en dörr till själva helvetet. Nu har den dörren på nytt öppnats i vår egen världsdel med lidande och död som förödande följeslagare. Låt oss som kristna fortsätta att be att ondskans andemakter ska vika, att kärleken ska vinna och att freden ska komma. Och låt oss för Guds skull fortsätta att älska ryssar lika väl som ukrainare.

Fler artiklar för dig