Gästkrönika

Om det inte räcker att lyda lagen, vart är vi då på väg?

Ett modernt samhälle som vill utvecklas måste tillåta mångfald och lite käbbel om saker och ting, skriver Marie Demker.

Vägen till helvetet är stensatt med goda intentioner. Så brukar man säga när någon inte inser att de ack så välvilliga förslagen till slut kommer att leda till oönskade, eller direkt dåliga, resultat. 1930-talet sociala ingenjörskonst önskade lägga livet till rätta ända in i barnkammaren. Med olika medel skulle familjefadern hindras att köpa sprit för veckolönen och barnen skulle få en kollektiv fostran i barnkrubban till goda medborgare. Familjerna skulle bli mindre och lägenheterna främja god hälsa.

Utopin byggde på en kollektivistisk idé om folkets gemensamma utveckling och idealen var modernitet, välstånd och utveckling. Mycket av denna politik byggde också Sveriges välstånd och snabba modernisering under decennierna som följde. Inget tvivel om det. Men i kölvattnet följde tvångssteriliseringar, sinnesslöanstalter och kvinnors ofrihet. Man menade så väl men det blev inte så bra som det var tänkt.

Vår nya regering, vars makt villkoras av Sverigedemokraterna som det största partiet i regeringsunderlaget, väljer den sociala ingenjörskonsten i ny tappning. Kriminalpolitiken och migrationspolitiken upptar större delen av utrymmet i det avtal som de fyra partierna nu ingått som en grund för sitt arbete.

Ungdomsfängelse avsedda för omyndiga, visitationszoner där polisens tvångsmakt kan utövas utan misstanke om brott, och krav på att offentliganställda anger papperslösa till polis och migrationsverk är några exempel på åtgärder som tänks leda till större trygghet för “vanligt” folk. Ingrepp i den enskildes liv, ekonomiskt eller kulturellt, legitimeras i avtalet av en idé om en fast norm eller nationellt ideal som alla förväntas dela. Men i ett liberalt samhälle 2022 bör det få finnas många sätt att bilda familj, lära barn läsa eller utöva religion.

I ett liberalt samhälle 2022 bör det få finnas många sätt att bilda familj, lära barn läsa eller utöva religion.

—  Marie Demker

För den som tillhört, och tillhör, något som kan anses utgöra en minoritet är retoriken som nu hörs hotfull. Om det inte räcker med att lyda lagen, arbeta, betala skatt, vara snäll mot dem man möter, rasta hunden när den behöver och cykla på cykelbanan, vart är vi då på väg? Ett modernt samhälle som vill utvecklas måste tillåta mångfald och lite käbbel om saker och ting. Och den demokrati som vill ha ett moraliskt övertag i världen måste hållas fast vid mänskliga rättigheter och friheter. Statens roll är att garantera dessa rättigheter och att skapa system för att fördela resurser på rättfärdig grund. Vår befolkning hyser en mångfald av värderingar och åsikter i både lätta och svåra frågor. Det är gott. Att statsmakten går i allians med politiskt repressiva kollektivistiska krafter bådar däremot inte gott.


Fler artiklar för dig