Gästkrönika

Stoppa fifflarna som förstör för civilsamhället

Det behövs både tuffare kontroller och noggrannare uppföljning av statsbidragen, skriver Naomi Abramowicz.

Sverige vore fattigare utan sitt livaktiga civilsamhälle. Dessvärre finns det människor som försöker att göra Sverige fattigare genom att låtsas tillhöra civilsamhället. Varför? För pengarnas skull, givetvis. För den som vill tillskansa sig medel från svenska staten finns knappt något bättre sätt än att hitta på ett lämpligt namn på en organisation och söka något av alla statsbidrag som delas ut.

Det senaste exemplet går att finna i en granskning av nättidningen Altinget. Den visar att Skolverket har upptäckt fusk bland ideella läxhjälpsorganisationer (4/10). Fem miljoner kronor har krävts tillbaka, varav hälften från uppenbart oseriösa aktörer.

Tre har anmälts till polisen, däribland en som heter “Sveriges unga och vuxen Academy”. En av organisationerna hade dessutom skickat bluffakturor till Skolverket på 25 000 kronor för “skol-meterial” (SVT 10/10). Till och med den utan språkfascistiska tendenser borde kunna inse att de inte lär vara något vidare på läxhjälp.

Det här är bara ett exempel på hur lätt det är att statsbidrag går till fel ändamål. Men summorna som går till läxhjälp, 60 miljoner kronor förra året, är småpotatis i jämförelse med de medlen som delas ut till studieförbunden. Där rör det sig om närmare två miljarder kronor – årligen. En granskning från Riksrevisionen visar också att det förekommer omfattande fusk och fel samt att kontrollen av statsbidragen “brister i alla led”.

Fifflare kan inte tillåtas att använda staten som pengakran.

—  Naomi Abramowicz

Det är inte svårt att räkna ut att sluga bidragsentreprenörer kommer att dras dit det finns mest pengar att hämta och där kontrollen är som svagast. Ju mer pengar det rör sig om, desto större risk för att de hamnar i orätta händer. Det innebär också att insatserna för att stoppa fifflet behöver stå i paritet till hur mycket någon står att tjäna på det.

För att stävja missbruket av statsbidrag gällande läxhjälp föreslår Skolverket att huvudmännen får ansvara för att dela ut bidrag till lämpliga organisationer. Det vore en bättre lösning än dagens system där de söker pengar direkt från Skolverket. Annars riskerar ännu mer att hamna hos sådana som “Sveriges unga och vuxen academy” eller andra som utger sig för att behöva “skol-meterial” för 25 000 kronor.

Det behöver över lag införas både tuffare kontroller och noggrannare uppföljning av statsbidragen. Det kommer tyvärr att leda till både ökad administration och krångel för organisationer med goda intentioner. Men det är nödvändigt. Fifflare kan inte tillåtas att använda staten som pengakran.

Fler artiklar för dig