Gästkrönika

Sluta demonisera globaliseringen

I en nationalistisk värld med stängda gränser är det inte möjligt att fullfölja missionsuppdraget, skriver Stefan Swärd.

Några av de mest anmärkningsvärda orden av Jesus var avskedsorden till lärjungarna: “Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar”.

Alla folk. Alltså att gå ut i hela världen. Jesus uttalade inte orden 2022, då man kan korsa jordklotet med flyg inom ett dygn. För 2 000 år sedan var det en livsfarlig och flera månaders resa att ta sig till Kreta, Rom, eller för att åka riktigt långt bort till Spanien. I den situationen sa Jesus: gå ut och nå alla folk.

Med denna gigantiska globala utmaning föddes den kristna kyrkan. Korsa gränser. Res. Flytta långt bort. Bege sig till främmande kulturer och lära sig nya språk. Det blir ju indirekt en del av uppdraget.

Kristendomen och den kristna kyrkan startade inte som en nationalistisk och sluten religion. Det blev en global rörelse och kyrka från första början. Kyrkohistorien antyder att Jesu lärjungar lyckades ta sig så långt bort som Indien under sin livstid.

En del av uppdraget är att ge upp all form av rasism, främlingsfientlighet och att riva ned kulturella barriärer.

Den slutna nationalismen är inte en kristen idé.

—  Stefan Swärd

När den kristna kyrkan har blivit en nationalistisk folkkyrka har den glidit bort från grundarens instruktioner. När kyrkan har blivit kolonialistisk likaså. När prästerna välsignade Gustav II Adolfs nationalistiska soldater på 1600-talet eller Putins soldater i dag, har missionsbefallningens ursprungslydelse tappats bort. Även när de spanska missionärerna på 1500-talet erövrade Amerika och tvångskristnade ursprungsbefolkningen med vapen i handen. Det var inte så Jesus hade tänkt sig missionen.

Vi lever i en tid när globalisering i alla former demoniseras och nationalismen populariseras i vissa kristna kretsar. Den kristna kyrkan växte fram i en global värld som bestod av Romarriket, som täckte in det mesta av den värld som då var känd. Det gav förutsättningar för att fullfölja missionsuppdraget. Jesu samhällskritik hade inte fokus på det globala Romarriket utan på det religiösa ledarskapet bland judarna.

Den slutna nationalismen är inte en kristen idé. De stängda gränserna är inte en kristen idé. Att främja motsättningar mellan olika folkslag har inte sin grund hos Jesus. När Jesus grundade den kristna församlingen var det den första globala organisationen som etablerades. Det är den praktiska innebörden av att göra alla folk till lärjungar.

Detta bör genomsyra kristna kyrkan. Att fortsätta gå ut till hela världen och alla folk. Missionsuppdraget måste genomföras i varje ny generation. Men det handlar också om att verka för öppna gränser, fri rörlighet och frihet att bosätta sig var man vill och arbeta var man vill. I en nationalistisk värld med stängda gränser är det inte möjligt att fullfölja missionsuppdraget.

Fler artiklar för dig