Gästkrönika

Hetsjakten på Kronlid är feg, ohistorisk och respektlös

En offentlig person med kristen tro ses som lovligt byte, skriver Markus Uvell.

Redan när det stod klart att Julia Kronlid (SD) nominerats till andre vice talman var det uppenbart vad som skulle hända. Från sociala medier till fina kultursidor tävlade det sekulära etablissemanget i att ömsom håna Kronlid, ömsom framställa henne som ett hot mot vetenskapen.

Mobbningen kulminerade när MP:s vice gruppledare påstod att Kronlids idéer leder till att våldtagna ukrainska kvinnor tvingas föda ryska våldtäktsmäns barn.

En kränkande beskrivning av en välmeriterad svensk riksdagspolitiker endast beroende på hennes kristna tro. För det är vad det handlar om. Det är inte att Kronlid är troende som gör henne till villebråd, utan just att hon är kristen.

Som ekonomhistorikern och översättaren Enrique de Gregorio träffande formulerade saken på Twitter: “Om man tror att ärkeängeln Gabriel reciterade en bok för en analfabet, en bok som analfabeten sedan upprepade för sin fru så hon kunde skriva ner den och inte en enda bokstav blev fel, får man bli talman då?”

Hans retoriska fråga om den muslimska trosuppfattningen sätter fingret på hyckleriet. Ingen fin kultursida skulle publicera en artikel om att den som tror på den muslimska skapelseberättelsen – där Gud bland annat skapar människan av lera – är olämplig som talman. Och det är naturligtvis bra. Det råder verkligen ingen brist på fördomar mot muslimer i Sverige.

Problemet är att en offentlig person med kristen tro ses som lovligt byte. En person det är fritt fram att smutskasta. Det är fegt, ohistoriskt och respektlöst.

Det vågar inte häcklarna. Tryggare att ge sig på kristendomen.

—  Markus Uvell

Det är fegt därför att den som vill kritisera religiösa föreställningar borde vara kritisk även till till exempel muslimska sådana. Men det skulle resultera i såväl anklagelser om rasism som risk för våld. Det vågar inte häcklarna. Tryggare att ge sig på kristendomen.

Det är ohistoriskt därför att vi lever i ett kristet land, i en västerländsk civilisation byggd på kristna värderingar. Den som menar att kristen tro diskvalificerar från vissa politiska uppdrag borde man åtminstone reflektera över i vilken historisk kontext denna anklagelse framförs.

Det är respektlöst mot alla de människor världen över som förföljs för sin kristna tro, varav somliga söker sig till Sverige. Medan de riskerar sina liv är samma tro föremål för hån och förakt från det sekulära etablissemanget.

Dagen efter att Julia Kronlid till slut valdes samlades riksdagens ledamöter för riksmötets högtidliga öppnande, inklusive den traditionsenliga gudstjänsten i Storkyrkan. Många av de ledamöter som vräkt sitt hån och förakt över Kronlid på grund av hennes tro satt där i kyrkbänkarna. Jag hoppas de skämdes.

Fler artiklar för dig